Amerikai előválasztás - A georgiai kormányzó felajánlotta a republikánus konvenció megrendezését

Külföld, 2020.05.27

Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója felajánlotta a Republikánus Párt elnökjelölt-állító országos konvenciójának megrendezését arra az esetre, ha Donald Trump elnök úgy döntene, hogy mégsem Észak-Karolinában tartják a rendezvényt.

Kemp a Twitteren tette meg ajánlatát. "Világszínvonalú" vendéglátást ígért a republikánus küldötteknek és vendégeknek, és hangsúlyozta, hogy a helyi szállodák, éttermek és dolgozók megtiszteltetésnek vennék, ha fogadhatnák a republikánus konvenciót.

"Reméljük, fontolóra veszi" - fogalmazott a politikus, Trumpnak címezve a mikroblogbejegyzését.

Az amerikai elnök hétfőn szintén a Twitteren vetette fel, hogy fontolgatja a konvenciója helyszínének áthelyezését az észak-karolinai Charlotte városából, amennyiben a rendezvénynek az eredeti tervek szerint otthont adó Észak-Karolina demokrata párti kormányzója, Roy Cooper nem indítja újra a tagállam mindennapi életét.

"Sajnos, a demokrata párti Roy Cooper kormányzó még mindig a lezárás hangulatában él" - írta Trump, leszögezve: több ezer republikánus készül örömmel arra, hogy augusztusban Észak-Karolinába utazzon. Ezért szerinte Coopernak választ kell adnia arra a kérdésre, hogy a konvenció helyszínét teljes mértékben igénybe vehetik-e a résztvevők.

"Ellenkező esetben arra kényszerülünk, hogy akaratunk ellenére másik helyszínt találjunk a Republikánus Országos Konvenció megtartásához" - írta az elnök.

Ronna Romney McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) elnöke a Fox televíziónak kedden adott interjújában hangsúlyozta, hogy az elnöknek "joga van a rendezvény biztonságos lebonyolításához garanciákat kérni Észak-Karolinától". McDaniel abban látta az esetleges vonakodás okát, hogy az észak-karolinai kormányzó demokrata párti politikus, aki újraválasztás előtt áll.

A Cooper-adminisztráció kedden elhárította a választ arra a kérdésre, hogy ad-e biztosítékot a konvenció teljes körű, zavartalan megrendezésére. Helyette levélben kért a konvenció republikánus szervezőitől írásos "biztonsági tervet" a háromnapos konferencia megrendezéséhez. A levelet Mandy Cohen, az észak-karolinai egészségügyi hatóság vezetője írta alá, arra kérve a szervezőket, hogy "a lehető legrövidebb időn belül" küldjék meg a koronavírus-járvány miatt általa a rendezvény megtartásához szükségesnek ítélt egészségügyi óvintézkedések részletes tervezetét. Cooper kormányzó később újságírókkal azt közölte, hogy folynak az egyeztetések az RNC képviselőivel.

Kedden este David Shafer, a georgiai Republikánus Párt elnöke Ronna Romney McDaniellel vette fel a kapcsolatot, s megerősítette Kemp meghívását a konvenció megtartására.

"Kemp kormányzó irányításával Georgia biztonságosan indította újra a gazdaságát" - hangsúlyozta Shafer.

Georgia sokáig a bírálatok és a dicséretek kereszttüzében állt. Az elsők között volt azon amerikai tagállamok sorában, amelyekben engedélyezték az üzletek újbóli megnyitását és a szigorú óvintézkedések enyhítését. Még Trump is nyilvánosan bírálta a kormányzót, mondván, hogy "túl korai" az újraindítás. Az eredmények azonban a georgiai politikust igazolták: az államban újraindult az élet, és nem emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!