Amerikai előválasztás - Exit poll: Amerikai Szamoa Michael Bloomberget támogatja, Alabama Joe Bidené a demokratáknál

Külföld, 2020.03.04

Amerikai Szamoa Michael Bloomberget támogatta, Alabamában pedig Joe Biden győzött a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül az egyesült államokbeli szuperkeddi előválasztásokon az első exit pollok szerint.

Kedden nem csupán 14 tagállamban, hanem az Egyesült Államok tengerentúli területén, Amerikai Szamoán is választást rendeztek. Az öt vulkáni és két korallszigetből álló szigetcsoporton, amely Hawaii és Új-Zéland között fekszik a Csendes-óceánban, jelölőgyűléseket (caucus) tartottak.

A versengésből a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg került ki győztesen, a második helyen pedig Tulsi Gabbard, a helybéli születésű, de hawaii képviselőnő végzett.

Amerikai Szamoa 11 delegátust küld a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára. A küldöttek közül hatnak kötött a megbízatása, vagyis csakis arra voksolhatnak majd, akit a választásokon is képviseltek. Négy küldöttet Bloomberg nyert, egyet Gabbard, a többi, kötött delegátust a nyári elnökjelölt-állító konvención, az eredmények alapján arányosan osztják majd el.

Ám miközben a tengerentúli terület delegátusokat küld a konvencióra, polgárai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban.

Az előválasztási szuperkedd egy másik helyszínén, a déli Alabamában - az exit pollok szerint - Joe Biden volt alelnök aratott győzelmet a Demokrata Párt aspiránsai közül. Ez igazolja azokat az előzetes várakozásokat, miszerint a volt alelnök népszerűsége és támogatottsága nem csappant meg az afroamerikaiak körében. A déli állam csaknem ötmilliós népességének mintegy 30 százaléka afroamerikai.

A nem sokkal korábban kiadott exit poll felmérések szerint Virginiában és Észak-Karolinában is Joe Biden nyerte a demokrata előválasztást, Vermont államban viszont Bernie Sanders szenátor győzött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!