Amerikai előválasztás - Két demokrata párti elnökjelölt-aspiráns is kiszállt a küzdelemből

Külföld, 2020.02.12

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Washington, 2020. február 12., szerda (MTI) -&nbsp;&nbsp;Andrew Yang üzletember és Michael Bennet coloradói szenátor bejelentette kedden, hogy kiszáll az elnökjelöltségéért folytatott demokrata párti küzdelemből.

Még javában tartott a New Hampshire-i előválasztás voksainak az összeszámlálása, amikor bejelentették döntésüket.

A 45 éves Yang - aki tajvani bevándorlók gyermeke - eleve már azzal is meglepett sok elemzőt, hogy ilyen sokáig versenyben maradt, tekintettel arra, hogy sem politikai tapasztalata, sem politikai háttere nem volt.

Programjában az szerepelt, hogy ellenzi Donald Trump elnök politikáját, és minden egyes amerikainak kötelezően biztosítani kell az alanyi jogon járó havi ezerdolláros alapjövedelmet. Kevés támogatója volt, következésképpen a kampányára is kevés felajánlás érkezett. A napokban az egyik országos televíziós vitában sok kérdést kapott a hallgatóságtól, elsősorban azoktól, akik még nem döntötték el, hogy kit is látnának szívesen a demokraták elnökjelöltjeként, majd az egyikükre rámosolyogva azt mondta: "biztosan akad önök között legalább egy valaki, aki rám voksolna". Az amerikai elnökválasztási kampányok történetében ő volt az első ázsiai gyökerű amerikai, aki beszállt a választási küzdelembe. A keddi előválasztások első részeredményei alapján csupán a választók 2.9 százalékának bizalmát sikerült elnyernie. Michael Bennet coloradói szenátor még ennyire sem tudta meggyőzni a választókat. A részeredmények szerint 0.3 százalékos támogatottsággal kellett megelégednie. A szenátor tavaly tavasszal kezdett kampányolni, és megszólalásaiban mindig hangsúlyozta, hogy nem szabad olyan jelöltet támogatni, aki túlságosan balra vinné a Demokrata Pártot. Magát nyugodt, mérsékelt erőként tüntette fel, ám a kampányban végig hátul kullogott a népszerűségi, illetve támogatottsági listákon. A Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) által rendezett országos televíziós vitákra, az első két alkalmat kivéve, nem is hívták meg. Bennet a saját államát, Coloradót már a második ciklusban képviseli a washingtoni szövetségi szenátusban. New Hampshire-ben az első részeredmények Bernie Sanders vermonti szenátor és Pete Buttigieg volt polgármester győzelmét jelezték, tovább azt, hogy Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden volt alelnök ebben az északkeleti államban valószínűleg nem "szerzett" küldöttet az elnökjelölt-állító országos konvencióra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!