Amerikai-francia védelmi tárgyalások: Washington még nem döntött arról, hogy kivonul-e a Szahel-övezetből

Külföld, 2020.01.27

Washington még nem hozott döntést arról, hogy kivonul-e a Szahel-övezetből - közölte hétfőn Mark Esper amerikai védelmi miniszter Florence Parly francia védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásai után Washingtonban.

A francia védelmi miniszter azt szorgalmazta Washingtonban, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Parly úgy fogalmazott, hogy "butaság lenne" az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben.

Közös sajtóértekezletükön Mark Esper elmondta: hosszú ideje tartanak az egyeztetések Párizzsal a kérdésről, ő személy szerint is már többször tárgyalt Florence Parly asszonnyal. "Egyelőre semmiféle döntést nem hoztunk" - jelentette ki. Leszögezte: az amerikai védelmi minisztérium célja az amerikai jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében. Mint fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia.

A sajtókonferencián Parly mindenesetre megerősítette, hogy a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcról és az amerikai részvételről folytatódik majd a párbeszéd. A francia tárcavezető szerint az amerikai részvételnek még a csökkentése is "súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát".

Franciaország 4500 katonát állomásoztat Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban. A dzsihadisták elleni küzdelmet Washington hírszerzéssel, drónok végezte megfigyelésekkel, logisztikával segíti, ami évente 45 millió dollárba kerül. Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője azonban nemrégiben jelezte Párizsnak, hogy Washington csökkenteni készül jelenlétét a térségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!