Amerikai igazságügyi tárca: a 2020-as népszámláláson nem fognak rákérdezni az állampolgárságra

Külföld, 2019.07.03

A 2020-as amerikai népszámlálás kérdőívén Donald Trump elnök kormányzatának eredeti terveitől eltérően nem szerepel majd az állampolgárságra vonatkozó kérdés, a népszavazási ívek e kérdés nélküli kinyomtatása már megkezdődött - közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.

A tárca ezt rövid e-mailben közölte azon civil szervezetek jogi képviselőivel, amelyek pert indítottak New Yorkban az állampolgárságra vonatkozó kérdésnek a kérdőívekbe való beemelése ellen. A minisztérium rövid levele nem adott magyarázatot a döntésre, de a múlt héten a szövetségi legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a jövőre tartandó népszámlálási kérdőíven nem szerepelhet az állampolgárságra vonatkozó kérdés. Az alkotmánybíróság azzal érvelt, hogy a kormányzat nem indokolta meg kellőképpen, miért is feszegetné a válaszadók állampolgárságát.

Az alkotmánybírósági állásfoglalással és a keddi kormányzati döntéssel a republikánusokat és a demokratákat megosztó, hónapok óta húzódó vita zárult le. A népszámlálás adatai ugyanis fontos eszközöket jelenthetnek a politikusok, illetve a pártok számára. Jelzik az egyes vidékek népsűrűségét, társadalmi összetételét, köztük azt is, hogy hol élnek nagy számban bevándorlók, akik többnyire a demokratákra szavaznak. Ezekre hivatkozva a pártérdekek szerint jobban újrarajzolhatók a választási körzetek, és ennek befolyása lehet az elnökválasztáson felálló elektori testületek arányaira is.

A népszámlálási hivatal tisztségviselői ugyanakkor arra figyelmeztettek: az állampolgárság kérdésének felvetése ahhoz vezethet, hogy a nem amerikai állampolgárok - akár illegális migránsok, akár engedéllyel, de nem állampolgársággal tartózkodnak az országban - önszántukból inkább kimaradnak majd a népszámlálásból. Részben azért, mert tarthatnak a kitoloncolástól. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy torzulni fog a felmérések eredménye.

Szerdán délelőtt közzétett Twitter-bejegyzésében Donald Trump elnök cáfolta az igazságügyi tárca döntését. "Álhírnek" a minősítve a minisztériumi közlést, azt írta: a kormány változatlanul azon van, hogy az állampolgárságot firtató kérdés szerepeljen a kérdőíven, mert "abszolút fontosnak" tartja ennek megállapítását.

Az elnök a múlt héten, az alkotmánybírósági döntés után azt fejtegette: megvizsgáltatja annak lehetőségét, hogy a jövőre tervezett népszámlálást - amelyre tízévenként kerül sor - hogyan lehetne elhalasztani.

A népszámlálási ívek nyomtatását egyébként már meg is kezdték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!