Amerikai importvámok - Az amerikai és a kínai elnök várhatóan júniusban találkozik Japánban

Külföld, 2019.05.12

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan június végén, a G20-as csoport Japánban tartandó csúcstalálkozóján találkozik egymással - mondta Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

"Hadd ismételjem meg, nagyon erős a valószínűsége annak, hogy a két elnök a G20-as értekezleten Japánban találkozik egymással" - fogalmazott Kudlow.

A Fehér Ház gazdasági tanácsának vezetője hozzátette, hogy pillanatnyilag nem szerepel a tervek között az amerikai-kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója.

Pénteken Washingtonban eredménytelenül zárult a tárgyalások tizenegyedik fordulója, amelyet a felek korábban befejezőnek szántak. Megállapodás nem született, és az Egyesült Államokban megemelték a több ezer kínai importcikk pótlólagos vámtarifáját, miként azt Donald Trump megígérte.

Az amerikai elnök még május 5-én a Twitteren jelentette be, hogy a kereskedelmi tárgyalások után 10 százalékról 25 százalékra emelik évi 200 milliárd dollár értékű kínai importáru pótvámját, és további 325 milliárd dollár értékű kínai portéka esetében megkezdik a vámemelés előkészítését.

A döntést Trump azzal indokolta, hogy Kína visszalépett néhány korábbi vállalásától, és a szerződéstervezet újratárgyalását kívánná.

Kudlow a vasárnapi interjúban azt mondta, hogy Washington mindenképpen ragaszkodik egy sor intézkedés végrehajtásához, köztük például a szellemi tulajdon védelmének, vagy az erőszakos technológiai transzfer kérdésének rendezéséhez.

A gazdasági tanácsadó a sikertelenül zárult tárgyalási forduló után arra számít, hogy Peking ellenintézkedéseket jelent be. Ez egyelőre nem történt meg, de - mint Kudlow fogalmazott - "holnap talán már többet tudunk". Elismerte, hogy: a kereskedelmi háborút "mind a két oldal megszenvedi majd". Ugyanakkor védelmébe vette a Trump-adminisztráció politikáját, és leszögezte, hogy az esetleges kínai ellenintézkedéseknek "nagyon kicsiny hatásuk lesz az Egyesült Államok hazai össztermékére", hiszen a gazdaság "fantasztikusan jó állapotban van".

Kudlow közölte azt is, hogy a kínaiak pénteken meghívták Pekingbe Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjét, de egyelőre nincs "konkrét, végleges terv" a látogatás időpontjára.

A gazdasági főtanácsadó bejelentette: a kormányzat további pénzügyi segítséget ad az amerikai farmereknek, akik a legjobban megszenvedik az amerikai-kínai kereskedelmi háborút. Korábban a kormány 12 milliárd dollárral segítette meg a gazdákat, és Kudlow sejtetni engedte, hogy ugyanekkora összeget szánnak a további segítségre. "Újból megtesszük, ha szükséges" - fogalmazott.

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra reagált vasárnap Rand Paul kentuckyi szenátor is. A republikánus politikus az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorában elmondta: azt tanácsolta Donald Trumpnak, hogy minél előbb zárja le a kereskedelmi tárgyalásokat, mert "minél tovább tart ez a kereskedelmi háború, annál nagyobb az esélye, hogy a gazdaság visszaeshet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!