Amerikai importvámok - Az Európai Bizottság közzétette a tárgyalási mandátumra vonatkozó javaslatát

Külföld, 2019.01.18

Közzétette javaslatát pénteken az Európai Bizottság az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktus rendezését célzó tárgyalások során követendő irányelvekre vonatkozóan, amelyet az Európai Unió tagországainak kell majd jóváhagyniuk.

A tárgyalási mandátum nem tartalmaz meglepetéseket, a brüsszeli testület a várakozásoknak megfelelően arra kért felhatalmazást a tagállamoktól, hogy kizárólag az ipari termékek vámmentességéről, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretek létrehozásáról, megerősítéséről egyeztessen az amerikai kormánnyal.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, és főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták a közzétett irányelv-tervezet szövegében.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos pénteken leszögezte: a tárgyalások ellenére összeállítják az ellenintézkedésként büntetővámmal sújtandó amerikai áruk listáját arra az esetre, ha Trump mégis beváltja fenyegetését, és az acél-és alumíniumtermékek után az európai gépjárművek és autóalkatrészek importjára is védővámokat vet ki.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!