TV műsor

Amerikai külügy: Mike Pompeo iráni fenyegetésre vonatkozó információkat osztott meg a NATO tisztségviselőivel

Külföld, 2019.05.13

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter iráni fenyegetésre vonatkozó információkat osztott meg a NATO tisztségviselőivel - jelentette be Washingtonban Brian Hook, az amerikai külügyminisztérium iráni különmegbízottja.

Hook az újságíróknak elmondta: az amerikai diplomácia irányítója Szocsiba utazva megállt Brüsszelben és eszmecserét folytatott az észak-atlanti szerződés szervezetének tisztségviselőivel. Az iráni ügyekkel foglalkozó különmegbízott leszögezte: Pompeo brüsszeli látogatása kivált időszerű volt, mert "Irán tovább szélesíti fenyegetéseit". Hook így fogalmazott: "a külügyminiszter részletes háttér-információkat osztott meg" a NATO-tisztségviselőkkel. "Úgy gondoljuk, hogy Iránnak tárgyalnia kellene a fenyegetődzések helyett, de sajnos inkább a fenyegetésekre összpontosítják figyelmüket" - hangoztatta Brian Hook.

A diplomata arról nem szólt, hogy Mike Pompeo kivel tárgyalt minderről Brüsszelben.

Donald Trump amerikai elnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalásai előtt a Fehér Ház Ovális Irodájában azt mondta: Irán nagy hibát követne el, ha megpróbálna fellépni az Egyesült Államok ellen, miután Washington repülőgép-anyahajót és harci gépeket küldött a térségbe. Arra figyelmeztette Iránt: "ha csinálnak valamit, nagyon megszenvedik majd".

Arra az újságírói kérdésre, amely konkrétumokat tudakolt, az elnök csak annyit válaszolt: az érintettek "tudják, hogy mire gondolok". Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy az amerikai kormány egyelőre várakozó állásponton van.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!