Amerikai külügy: Washington nyomást fog gyakorolni Moszkvára és Pekingre a világűrre érvényes normák betartása érdekében

Külföld, 2020.07.24

Az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Oroszországra és Kínára a világűrre érvényes normák betartása érdekében - jelentette ki Christopher Ford, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi biztonságért és fegyverzetellenőrzésért felelős államtitkára pénteken.

Külföldi újságíróknak tartott telekonferenciáján Ford azt hangoztatta, hogy Moszkva és Peking "rohamtempóban fegyverzi fel" a világűrt, s ezt Washington "különös és veszélyes" folyamatnak tartja.

Úgy fogalmazott, hogy az orosz és a kínai diplomaták "nagyon kreatívak, ha rossz ötletekkel kell előjönniük a világűr felfegyverzésének ellenőrzéséről".

"A hozzáférés a világűrhöz létfontosságú nemzeti érdek a számunkra" - szögezte le az amerikai álamtitkár.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői a tervek szerint jövő kedden ülnek tárgyalóasztalhoz Bécsben a fegyverzetellenőrzés és a világűrbiztonság kérdéseinek megvitatására.

Ford pénteken hangsúlyozta: az amerikai kormányzat azt reméli az egyeztetésektől, hogy "lehetővé teszik a világűr biztonságát és stabilitását garantáló módszerek kimunkálását és a felelősségteljes magatartást garantáló normák további kidolgozását".

Aláhúzta, hogy a megbeszéléseket a jövő héten Oroszországgal tartják, de az amerikai diplomácia Kínával is tanácskozik az ügyben. Hozzátette, hogy Washington már háromszor tárgyalt Pekinggel a világűr biztonságáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!