Amerikai külügyminisztérium: Washington nem tűri az Irán-barát csoportok támadásait Irakban

Külföld, 2020.10.01

Washington nem tűri az Irán-barát csoportok támadásait amerikai érdekeltségek ellen Irakban - jelentette ki David Schenker, az amerikai külügyminisztérium közel-keleti ügyekért felelős miniszterhelyettese csütörtökön újságíróknak.

Schenker válaszlépéseket helyezett kilátásba. Mint fogalmazott: "amennyiben szükséges lesz, nem fogunk habozni, hogy megvédjük az amerikai érdekeket".

Újságírói kérdésre válaszolva nem cáfolta, de nem is erősítette meg az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének esetleges bezárásáról szóló amerikai sajtóhíreket, melyek szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ultimátumot adott volna Iraknak, hogy ha nem sikerül gátat vetni az amerikaiak elleni támadásoknak, akkor Washington bezárja a bagdadi nagykövetségét és kivonja az Irakban állomásozó katonáit. "Nem kommentáljuk a külügyminiszter magán jellegű diplomáciai tárgyalásait" - mondta Schenker, leszögezve, hogy az amerikai diplomácia továbbra is együttműködik az iraki hatóságokkal az amerikai érdekeltségek védelmének biztosítására.

Irakban, a Kurdisztáni Autonóm Régió fővárosában, Erbílben szerdán este rakéták csapódtak be a repülőtér mellett. A kurd terrorelhárítás közleménye szerint az iráni támogatást évező iraki milíciák ernyőszervezete, a Népi Mozgósítási Erők volt felelős az amerikai irányítású koalíció csapatai elleni támadásért. Az akciónak nem voltak áldozatai és károk sem keletkeztek.

"Irakban az a legnagyobb gond, hogy az Irán támogatta milíciák megbontják az ország stabilitását és támadást intéznek az Egyesült Államok ellen. Ezeket a fegyveres csoportokat a bagdadi központi kormányzat nem tudja az ellenőrzése alá vonni" - jelentette ki David Schenker.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!