TV műsor

Amerikai szankciók - A Kreml a károk minimalizálása törekszik

Külföld, 2018.04.09

A Kreml jogtiprásnak tekinti a legújabb amerikai szankciókat, és kész mindent megtenni annak érdekében, hogy minimalizálja annak káros hatását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Washington múlt pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. A büntetőintézkedések részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.

Peszkov szerint a kár valós mértékének felméréséhez és az ellentételezés kidolgozásához időre van szükség, ez pedig kormány feladata. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormány támogatást nyújt majd a gazdasági büntetőintézkedések által sújtott vállalatoknak, ezeket már a szankciók bevezetését megelőzően megvitatta az érintettekkel.

A szankciók következtében a moszkvai tőzsdeindexek hétfő délutánig 6-8,5 százalékponttal estek, az esés rövid ideig elérte a 10 pontot is. A papírok közül a RuszAl 22,3, a Plojust több, mint 20, az En+ 14,7 százalékot gyengült. Több veszteséges részvénynél korlátozták a forgalmat,"diszkrét kereskedést" vezettek be.

A visszaesést elemzők a szíriai helyzet kiéleződésével és az amerikai szankciókkal magyarázták. Az amerikai büntetőintézkedések miatt több nemzetközi kereskedőház felfüggesztette a RuszAl által gyártott alumínium vásárlását, a cég nem zárja ki a technikai fizetésképtelenséget. A RuszAl a világ legnagyobb alumíniumipari vállalata, amely termékeinek egyötödét éppen az amerikai piacon próbálja meg értékesíteni.

Délután az euró átmenetileg 5,56 százalékot erősödött az rubelhez képest, és elérte a 75,35-ös átváltási árfolyamot. A dollár 60,17 rubelen áll, ami 3,43 százalékkal magasabb az előző zárás értékénél.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!