Amerikai szankciók - Kreml: nem lesznek elhamarkodott orosz ellenintézkedések

Külföld, 2018.04.10

Moszkva elemzi az amerikai szankciók nyomán kialakult helyzetet, elhamarkodott ellenintézkedések nem lesznek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Peszkov elismerte, hogy a "helyzet nem egyszerű" és az a piacokon "korrekciókat követel meg". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kíván változtatni politikáján a nyugati országok szankciós nyomásának hatására és továbbra is a saját érdekeinek megfelelően fog cselekedni.

Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdasági helyzetet, de a belátható perspektívában nem szerepel a napirendjén, hogy találkozzon a szankciók által sújtott üzletemberekkel. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy szükség esetén egy ilyen találkozó nem jöhet létre.

Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter egy moszkvai tőzsdefórumon kijelentette, hogy az orosz makrogazdaság és a pénzpiacok kibírják az új amerikai szankciókat. Fő kormányzati feladatként - Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan - a büntetőintézkedések által érintett, több százezer munkahelyet biztosító vállalatok zavartalan működésének biztosítását nevezte meg.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke szerint a rubel lebegő árfolyama hozzájárul a külső események orosz gazdaságra gyakorolt hatásának csökkentéséhez. Megjegyezte, hogy a devizaárfolyam mellett több más tényező, így a kamatpolitika is hozzájárul az infláció befolyásolásához, amely az elmúlt hónapokban történelmi mélyponton, 2,4 százalék körül volt és csak lassan közelít a 4 százalékhoz.

Szergej Svecov, a központi bank elnökhelyettese közölte, hogy az intézmény szükség esetén kész közbelépni a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében, beleértve a deviza repót és a devizaértékesítést.

A Bank Rosszii a nap folyamán a dollár hivatalos árfolyamát 3,79 rubellel, 62,3699 rubelre, az euróét 4,92 rubellel 76,8522 rubelre emelte.

A Vedomosztyi című gazdasági napilap értesülése szerint az orosz kormány az amerikai szankciók nyomán felgyorsította egy olyan törvénytervezet kidolgozását, amely az "offshore jegyeit hordozó különleges övezetek" létrehozásával támogatná az érintett vállalatokat, a tőke Oroszországba való gyors és kettős adóztatástól mentes visszatérítését és ottani őrzését.

A vlagyivosztoki Russzkij és a kalinyingrádi Oktyabrszkij szigeten kialakítandó övezetek rezidensei megkapnák a nemzetközi vállalkozás státusát és csak az oroszországi bevételeik alapján fizetnének adót.

Sajtójelentések szerint az amerikai feketelistára került orosz üzletemberek hétfőn egyetlen nap leforgása alatt 12 milliárd dollárt vesztettek, az orosz tőzsde és a rubel árfolyamának zuhanása mellett.

A rubel árfolyamának csökkenése az olaj- és gázipari, valamint a kohászati vállalatok részvényeinek emelkedéséhez vezetett, mert a nemzeti fizetőeszköz gyengülése az árupiacokon végbemenő áremelkedés ezeknek a cégeknek kedvez.

Washington múlt pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. A szankciók részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!