Amerikai választások - A demokrata jelölt győzött Georgiában a megismételt szenátusi választáson

Külföld, 2022.12.07

A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.

A keddi választáson Raphael Warnock 95 ezer vokssal kapott többet republikánus kihívójánál, Herschel Walkernél, vagyis a demokrata jelölt a szavazatok 51 százalékát, a republikánus a 49 százalékát kapta meg.

Négy héttel ezelőtt még szorosabb küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a szavazatkülönbség.

Raphael Warnock újraválasztását kedden éjszaka támogatói előtt tartott beszédében köszönte meg, és úgy fogalmazott, hogy "az emberek hallatták a hangjukat", ami egy demokráciában a legfontosabb.

A demokrata párti Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök a Twitteren gratulált a győzelemhez, amely biztosította a demokraták többségét a szenátusban. Az alelnök azt írta, hogy "Georgia választói olyan embert akartak szenátoruknak, aki értük harcol".

Herschel Walker, a republikánusok jelöltje szintén kedden éjszaka elismerte vereségét, megköszönte a támogatást, gratulált ellenfelének, és arra buzdította Georgia állam polgárait, hogy továbbra is higgyenek Amerikában és alkotmányában, mindig éljenek a szavazás lehetőségével, valamint arról biztosította őket, hogy változatlanul harcolni fog Georgia államért, a vereség miatt pedig nem keres kifogásokat.

A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több, mint 50 százalékát.

Raphael Warnock lelkész, 2020-ban választották először szenátorrá, amivel Georgia állam első afroamerikai szenátora lett.

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a kongresszus felsőházában, a szenátusban a következő két évben 51-49 arányú demokrata többség lesz, míg az alsóházban - a képviselőházban - a republikánusok lesznek többségben 223-212 arányban.

Az új, 118. amerikai kongresszus január 3-án alakul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!