Amerikai választások - A jelenlegi és volt elnökök is kampányolnak

Külföld, 2022.11.04

A hivatalban lévő és korábbi elnökök is a félidős választások szempontjából meghatározó államokban kérték a választók támogatását kampányzáró eseményeken.

Joe Biden csütörtökön négy államot érintő körútra indult, Új-Mexikó, Kalifornia, Illinois és Pennsylvania államokba látogat.

Az elnök csütörtökön Új-Mexikó államban arra kérte a választókat, hogy mérjenek vereséget a "hanyag és felelőtlen" republikánusokra, mert Új-Mexikó egy "normális demokrata vidék".

A héten az elnök járt Floridában is, ahol arról beszélt, hogy a demokrácia a választás tétje, a fővárosban Washingtonban tartott szerdai beszédében pedig politikai erőszak veszélyére hívta fel a hallgatóság figyelmét.

Donald Trump előző elnök szintén több államot keres fel a választások előtti utolsó napokban. Iowa államban csütörtökön tartott beszédében arra kérte a választókat, hogy álljanak készen, ahogy hamarosan ő is készen áll majd. Megfigyelők szerint ezzel a volt elnök arra utalt, hogy hamarosan bejelenti hivatalosan is, hogy elindul a 2024-es elnökválasztási küzdelemben.

Trump korábban Texas államban egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy a mostani választás egy lehetőség a MAGA-mozgalomnak (Make America Great Again - MAGA) arra, hogy visszavegye az országot a demokratáktól.

Az előző elnök Iowa állam mellett Florida, Pennsylvania és Ohio államba látogat el, hogy a republikánus jelöltek mellett kampányoljon még a jövő keddi választások előtt.

A demokrata párt jelöltjei mellett szállt be a választási küzdelembe Barack Obama volt elnök Nevada és Arizona államban. Szerdán Arizona államban egy rendezvényen azt állította, hogy amennyiben a jövő héten republikánus "választástagadók" győznek, akkor a demokrácia, "ahogy azt ismerjük, nem fog túlélni Arizonában".

Az Egyesült Államokban november 8-án, kedden tartanak kongresszusi választásokat, amelyeken az alsóház, a Képviselőház 435 tagjáról, és a 100-tagú felsőház, a Szenátus 35 helyéről döntenek a szavazók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!