Amerikai választások - Pelosi: A demokraták felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése

Külföld, 2018.11.07

A jövőben a Demokrata Párt felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése - jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház várhatóan következő elnöke.

"A demokraták vezette képviselőház nem fog kibújni ki az ellenőrzés felelőssége alól, de nem keresi a harcot" - pontosította saját kijelentését. "Tudni fogjuk, hogy mi a teendőnk, és jól fogjuk csinálni" - tette hozzá.

Nancy Pelosi ígéretet tett rá, hogy a képviselőház új többsége megvalósítja azt a programját, amelyet "a népért" gondolat jegyében hirdetett meg. E program keretében az egészségbiztosítás költségeinek és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentését, a bérek emelését, az infrastrukturális beruházások támogatását, a korrupció elleni küzdelmet említette elsődlegesen megoldandó feladatokként. A demokraták tervei közül megemlítette, hogy meg akarja vizsgálni Donald Trump elnök kormányzatának politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően.

Pelosi hangsúlyozta: "az amerikai nép a változásra voksolt és ez meg is fog történni. "A szavazók messze hangzó ítéletet mondtak a kongresszusi republikánusok támadásairól a Medicare és a Medicaid, és általában az egészségbiztosítási törvény ellen" - mondta, utalva az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare és a szerényebb jövedelműeket támogató Medicaid állami egészségügyi programokra utalva.

Külön megemlítette, hogy az amerikaiak mindenütt, minden választási körzetben nehezteltek a"korábban meglévő körülményeket" illető republikánus álláspontra, elutasítva azt. . A "korábban létező körülmény" azt jelenti, hogy a biztosítást kötni szándékozó ügyfélnek már korábban komoly betegsége (például cukorbaja vagy rákbetegsége) volt. Az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény kötelezte a biztosítókat a szerződéskötésre ezekkel az ügyfelekkel is, a republikánusok viszont ennek eltörlését tervezték.

Sajtóértekezletén Nacy Pelosi ismételten hangsúlyozta a demokrata képviselők kompromisszumkészségét. Donald Trump a korábbi sajtótájékoztatóján dicsérte Pelosit, és hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy Pelosi már kedden este együttműködést sürgetett.

Az újságíróknak feltűnt, hogy a sajtóértekezleten Nancy Pelosi nem bírálta Trump elnököt.

Várhatóan Nancy Pelosi lesz a házelnök. A kaliforniai képviselő úgy vélte, képes lesz egyesíteni a demokrata párti politikusokat.

Sajtóértesülések szerint a demokrata többség frakcióvezetője várhatóan a marylandi Steny Hoyer képviselő lesz.

Még Pelosi sajtóértekezlete előtt nyilatkozott az újságíróknak Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője. A kentuckyi politikus a többi között elmondta, hogy Pelosival régóta ismerik egymást, hosszú ideje "kollégák" a kongresszusban, mindazonáltal a két párt közötti "törvényhozói egyetértés korlátozottabb lesz".

Hozzátette: szerdán reggel már egyeztetett Pelosival a lehetséges kétpárti együttműködés területeiről. McConnell szerint a képviselőház demokrata politikusainak el kell dönteniük, hogy milyen mértékben akarják - ahogyan fogalmazott - "zaklatni" Donald Trumpot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!