Andrej Babis: diplomáciai siker az EU új vezetőinek kiválasztása

Külföld, 2019.08.26

A visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország diplomáciai sikerének minősítette az Európai Unió új vezetőinek kiválasztását Andrej Babis cseh kormányfő hétfőn.

"Most ez nem úgy zajlott le, mint a múltban, hogy a nagy országok megegyeztek, a többiek pedig a döntésre rábólintottak" - jelentette ki Babis Prágában a cseh nagykövetek hagyományos éves értekezletén elmondott beszédében.

"A visegrádi országok bebizonyították, hogy erős tömböt képeznek" - mutatott rá Babis. Hangsúlyozta: Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország kormányfői országaik, nem pedig a pártok vagy az európai parlamenti frakciók érdekeiért harcoltak. Szerinte kulcsfontosságú, hogy a politikusok megmagyarázzák a közvéleménynek, miben rejlenek az Európai Unió pozitívumai.

A klímavédelemről folytatott vitának racionálisnak kell lennie, az Európai Unió új kötelezettségvállalásai pedig ezen a téren felvetik a kérdést, hogyan lehetne nagyobb felelősségre bírni olyan államokat, mint Kína, Oroszország vagy az Egyesült Államok. A karbonsemlegesség iránti elkötelezettség "nem veszélyeztetheti a cseh ipart, az állampolgárokat, a versenyképességet" - fejtette ki a cseh kormányfő.

Nagy-Britannia távozását az Európai Unióból Babis "nagyon szerencsétlen" lépésnek minősítette. "Bízzunk abban, hogy megállapodás nélküli Brexitre nem kerül sor" - jelentette ki.

A miniszterelnök felszólította a cseh nagyköveteket, hogy állomáshelyeiken szenteljenek nagyobb figyelmet a helyi sajtóval fenntartott kapcsolatoknak, és tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a média adjon pozitívabb képet Csehországról. Babis szerint ugyanis Csehország nagyon sikeres ország, amely előtt nagy jövő áll.

"Természetesen sok a problémánk, amelyek megoldásán azonban dolgozunk, ezért legyünk büszkék arra, amit közösen elértünk" - hangsúlyozta a diplomaták előtt mondott beszédében a cseh miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!