Ankara: a holland rendőrség tájékoztatása alapján utasította ki Törökország az újságírónőt

Külföld, 2019.01.17

Hivatalos holland információ alapján, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágához, a korábbi an-Nuszra Fronthoz fűződő kapcsolatai miatt utasította ki Törökország csütörtök reggel a 31 éves holland újságírónőt, Johanna Cornelia (Ans) Boersmát - írta Twitter-fiókján Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója.

Twitter-bejegyzésében Altun "megelőző óvintézkedésnek" nevezte a lépést, és úgy fogalmazott: "ha egy hiteles külföldi kormányzati ügynökség közli, hogy az egyik állampolgárának terrorista kapcsolatai vannak, nem kockáztatsz". Kizárólag a holland hatóságok vannak abban a helyzetben, hogy megmagyarázzák következtetésüket, Ankara nem latolgatja a hírszerzésük hitelességét - mutatott rá a kommunikációs igazgató.

Altun nem sokkal korábban az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában leszögezte: a döntésnek nincs köze Boearsma Törökországban végzett újságírói tevékenységéhez. Ans Boersma szabadúszó újságíróként, a Het Financieele Dagblad holland üzleti napilap külső munkatársaként dolgozott Törökországban.

Fahrettin Altun nyilatkozatában kifejtette: a holland rendőrség a kölcsönös információcsere keretében tudatta az illetékes török hatóságokkal, hogy Boersma kapcsolatban áll egy terrorszervezettel. A holland fél ugyanakkor adatokat is kért Ankarától az újságírónő Törökországba való be- és kilépéseit illetően - tette hozzá.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett: Törökország, amely elsősorban a kurd kisebbség függetlenségéért évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet célpontjában áll, az utóbbi években több mint kétezer ártatlan állampolgárát veszítette el a merényletekben.

Rámutatott: Törökország nemzetközi partnereinek hozzájárulásával eddig tízezrekkel szemben vezetett be korlátozásokat terrorista kapcsolatok miatt. A fenyegetés komolyságából adódóan Törökország együttműködik az olyan baráti és szövetséges országokkal, mint Hollandia, és felderíti, továbbá elhárítja a nemzetbiztonságára, valamint Európa biztonságára irányuló veszélyeket.

Altun egyúttal reményét fejezte ki, hogy az együttműködés ezen a téren minden terrorszervezettel szemben folytatódik.

A Diken török ellenzéki hírportál csütörtökön arról számolt be, hogy a török rendőrség Boersmát szerdán Isztambulban az egyik bevándorlási hivatalban fogta el, ahová azért ment, hogy meghosszabbíttassa a tartózkodási engedélyét. A holland újságírónő ezt követően egy éjszakát fogdában töltött, majd csütörtökön kiutasították az országból.

A Diken úgy értesült, hogy Boersmánál szerdán a hátitáskáján kívül más nem volt, a hatóságok pedig nem engedték meg neki, hogy elhozza a lakásából a személyes tárgyait. A Diken szerint az újságírónő a karácsonyi szünet után, január 3-án tért vissza Törökországba, majd január 8-án vette át az elnöki hivatal által megújított sajtóigazolványát, amelyet a rendőrség a mostani eljárás során lefoglalt. A török hatóságok egy január 5-ei döntés értelmében hat évre szóló belépési tilalmat rendeltek el Boersmával szemben - tette hozzá az ellenzéki hírportál.

A Diken információt hivatalosan nem erősítették meg.

A szíriai an-Nuszra Frontot Ankara régóta terrorszervezetként tartja számon. Utódszervezetét, a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoportot, valamint az azt tömörítő Hajat Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista ernyőszervezetetet Ankara tavaly augusztus végén nyilvánította terrorszervezetnek.

Tavaly szeptemberben Ankara és Moszkva megegyezett arról, hogy feszültségmentesítési övezetet hoz létre a szíriai felkelők kezén maradt utolsó nagyobb területen, Idlíb tartományban és környékén, amelyet részint szélsőségesek tartottak fennhatóságuk alatt. A megállapodást azonban a HTS nem tartotta be, nem volt hajlandó kivonulni a térségből, sőt január első napjaiban a török támogatást élvező Nemzeti Felszabadítási Fronttal dúló heves harcok árán végül teljesen átvette az ellenőrzést Idlíb felett.

Idlíb mintegy 130 kilométer hosszan határos a dél-törökországi Hatay tartománnyal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!