Ankara: az orosz légvédelmi rendszer török beszerzése miatti amerikai figyelmeztetés "nem szövetségesi szellemiségű"

Külföld, 2019.06.12

Az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer törökországi beszerzésével kapcsolatos amerikai figyelmeztetés nem "szövetségesi szellemiségű", és Ankara hamarosan válaszol rá - nyilatkozott szerdán újságíróknak Hulusi Akar török védelmi miniszter az észak-azerbajdzsáni Gebelében, ahol azeri és georgiai hivatali kollégájával találkozik.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) múlt pénteken arra szólította a NATO-szövetséges Törökországot, hogy mondja le az orosz rakétarendszer megvásárlását. Patrick Shanahan megbízott miniszter Akarnak címzett levelében határidőt is szabott, és arról tájékoztatta, hogy amennyiben Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-vel véget vet a török pilóták kiképzésének, valamint az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat.

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

Az ankarai védelmi tárca szombaton úgy reagált: "a levél azt a várakozást fogalmazza meg, hogy a stratégiai partnerség keretében találjanak megoldást a létező problémára, és tartsák fenn az átfogó biztonsági együttműködést, továbbá hangsúlyozza a tárgyalások folytatásának fontosságát".

A török védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában már úgy fogalmazott: a figyelmeztetést tartalmazó amerikai levél nyelvezete "nem felel meg a szövetségesi szellemiségnek". Akar jelezte, hogy Törökország napokon belül eljuttatja a választ az Egyesült Államok részére. Hozzátette: csütörtökön telefonbeszélgetést folytat Shanahannel, illetve a hónap végén személyesen is egyeztetni fog vele Brüsszelben a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozóján.

Az Egyesült Államok és Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az orosz-török üzlet miatt, miután az ankarai vezetés számos alkalommal leszögezte, hogy nem hajlandó elállni a beszerzéstől. Washington attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a NATO katonai képességeiről.

A Pentagon már április elején egy sor megszorító intézkedést helyezett kilátásba Törökországgal szemben. Első lépésként leállította az F-35-ös vadászbombázók törökországi fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását.

Egy hétfői amerikai sajtójelentésből azonban az derült ki, hogy - ellentétben a július 31-ei határidővel - a török pilóták F-35-ös harci repülőgépre való kiképzése az Egyesült Államok Arizona államában lévő Luke légi támaszponton már szünetel is. Az értesülés szerint a döntést egy helyi parancsnok hozta meg, biztonsági megfontolásokra hivatkozva.

A Pentagon szóvivője hétfőn közölte: a minisztérium tudatában van annak, hogy "a Luke légi bázison a török pilóták nem repülnek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!