Ankara: elfogadhatatlan az EP állásfoglalása a földközi-tengeri török fúrások leállításáról

Külföld, 2020.09.17

A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében elfogadhatatlannak, valamint a valóságtól elrugaszkodottnak minősítette az Európai Parlament néhány órával korábban megszavazott állásfoglalását, amelyben felszólította Ankarát, hogy azonnal állítsa le "illegális fúrásait" a Földközi-tenger keleti részén.

A török tárca egyúttal úgy vélekedett, hogy az indítvány "összeegyeztethetetlen a jóindulattal és a józan ésszel". Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy sem az Európai Parlament, sem az Európai Unió, sem a tagállamok nem illetékesek "harmadik országok" határainak vagy joghatósági területeinek kijelölésében.

Törökország az EU-tag Görögországgal és Ciprussal már régóta vitázik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával vizsgálódnak energiahordozók után a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az EP képviselői csütörtöki indítványukban arra szólították fel Törökországot, hogy tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyja abba a "nacionalista háborúra uszító retorikát". Hangot adtak aggodalmuknak, miszerint a Földközi-tenger keleti térségében zajló konfliktus katonai fellépésbe torkollhat, és felhívták a figyelmet, hogy a feszültségeket csak "jóhiszemű diplomáciai párbeszéden" keresztül lehet enyhíteni.

Az uniós állásfoglalás felkérte a tagországok kormányait képviselő Tanácsot, hogy álljon készen további célzottabb szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre.

A török külügyminisztérium reagálásában rámutatott: az unió intézményeinek békítő hozzáállást kéne tanúsítaniuk, előítélet nélkül kéne közelíteniük a tagjelölt Törökországhoz, az országok közötti vitás ügyekben pedig a méltányosság pártján kéne állniuk, nem az egyik fél oldalán.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. A török államfői hivatal beszámolója szerint Erdogan arra szólította fel az Európai Uniót és annak tagállamait, hogy legyenek objektívek, következetesek, és a provokációk se tévesszék meg őket. A török elnök az egyeztetés során ismételten hangsúlyozta, hogy országa olyan megoldás híve, amely őszinte párbeszéden és méltányosságon alapul, illetve megóvja minden érdekelt fél jogait.

Ankara a héten visszahívta egyik kutatóhajóját a vitatott hovatartozású térségből, azonban egy fúróhajója küldetését meghosszabbította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!