Ankara: török-amerika vizsgálat indult az orosz Sz-400-as és az amerikai F-35-ös kölcsönhatásának kivizsgálására

Külföld, 2019.11.15

Közös török-amerikai  vizsgálat indult pénteken azzal a céllal, hogy  megállapítsák, milyen hatással vannak egymásra a Törökország által beszerzett Sz-400-as orosz légvédelmi ütegek és a NATO-szövetséges Egyesült Államok F-35-ös vadászbombázó repülőgépei - közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.

Kalin hangsúlyozta: a folyamatban amerikai kérésre a NATO nem veszt részt. Egyúttal rámutatott: Törökországnak nem szükséges majd integrálnia az orosz rendszert az észak-atlanti katonai szövetség keretében már meglévő légvédelmi rendszerébe, ugyanis az Sz-400-asok önállóan is használhatók.

A szóvivő megerősítve Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki kijelentését azt mondta: szó sem lehet arról, hogy Törökország elálljon az orosz ütegektől, aktiválni fogja azokat.

A török államfő előző nap kizárta, hogy országa lemond az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerről az Egyesült Államok által felkínált Patriotért, mert ezt a javaslatot Törökország szuverén jogai korlátozásának tekinti. Erdogan kiemelte: Ankara kész Patriotot vásárolni, ugyanakkor védelmi "forrásaik" diverzifikálása nemzeti érdek. Moszkvával jelenleg stratégiai kapcsolatuk van, amit nem tehetnek tönkre - tette hozzá.

Törökország 2017-ben kötött üzletet Oroszországgal négy üteg Sz-400-as megvásárlásáról, a szerződés értéke 2,5 milliárd dollár. Ankara júliusban kapta meg az első, nagyjából két hete pedig az utolsó alkatrész-szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert. Ez minden idők legjelentősebb fegyvereladási üzlete Oroszország és egy NATO-tagország között.

Az Egyesült Államok válaszul befagyasztotta Törökország részvételét az F-35-ös fejlesztési programjában, és felfüggesztette a harci gép eladását is a törököknek. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb vadászgépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a bombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Trump szerdán fogadta Erdogant a Fehér Házban. A tárgyalások után tartott közös sajtókonferencián az amerikai elnök úgy fogalmazott: lehetségesnek tartja az orosz légvédelmi rendszer ankarai vásárlása miatti viták elsimítását.

Kalin pénteki nyilatkozatában azt is bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint január első hetében Törökországba látogat. A szóvivő jelezte: először egy ceremóniára kerül sor abból az alkalomból, hogy elkészül Oroszország és Törökország között a Török Áramlat földgázvezeték, majd a felek az Észak-Szíriára vonatkozó török-orosz megállapodásról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!