Ankarában tárgyal az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja

Külföld, 2018.12.07

Ankarában tárgyal pénteken James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja a szíriai helyzettel foglalkozó török-amerikai munkacsoport harmadik találkozója keretében - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A megbeszélésen Törökországot Sedat Önal külügyminiszter-helyettes képviseli. A találkozón részt vesz még Joel Rayburn amerikai külügyi államtitkár, valamint más amerikai és török illetékes minisztériumi, illetve katonai tisztségviselők is. A hírtelevízió értesülése szerint Jeffrey később Ibrahim Kalin török elnöki szóvivővel is találkozik.

Az NTV úgy tudja, hogy az egyeztetés egyik fő témája az Eufrátesz folyótól nyugatra elterülő szíriai Manbídzs körzet helyzete, amelyet az Ankara által terrorszervezetnek tartott, ugyanakkor a Washington által fegyverekkel is támogatott kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) tart fennhatósága alatt.

Bár Törökország korábban többször kilátásba helyezte, hogy hadműveletet indíthat az YPG ellen Manbídzsban, Washington és Ankara június elején végül jóváhagyta azt a közös ütemtervet, amelynek értelmében az YPG ki fog vonulni a térségből, majd az amerikai és a török hadsereg együttesen látja el a terület ellenőrzését, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás. Az amerikai és a török katonák november 1-én közös járőrszolgálatba kezdtek a körzet peremterületén.

Az NTV információi alapján a török fél a pénteki találkozón azt hangsúlyozza, hogy nehezményezi az Egyesült Államok és az YPG közötti együttműködést, továbbá kifejezi elhatározottságát az amerikai félnek az YPG felszámolására az Eufrátesztől keletre eső területeken is.

A Habertürk török hírportál szerint a török fél azt is nyomatékosítja, hogy országuk továbbra is megvédi jogait és érdekeit, valamint mindent intézkedést megtesz a biztonság szavatolása érdekében. A török tárgyalók egyúttal aláhúzzák, hogy az YPG-nek teljesen el kell hagynia a térséget.

Az Aydinlik török nacionalista ellenzéki napilap beszámolója szerint a Török Fiatalság Egyesülete (TGB) tiltakozással fogadta Jeffreyt a külügyminisztérium előtt. A rendőrség könnygázzal avatkozott be és négy fiatalt őrizetbe vett. A szintén a török nacionalista Haza Pártjához (Vatan Partisi) köthető Ulusal hírtelevízió úgy tudja, hogy a fiatalokat szabadon engedték.

A demonstrációt követően Anil Eren Yildiz, a TGB Ankara tartományi elnöke azt nyilatkozta: "nyilvánvaló, hogy Jeffrey miért jött Törökországba. Az Egyesült Államok vereséget fog szenvedni, nem tudják feldarabolni Törökországot és Szíriát. Nem fogják tudni megvalósítani véres terveiket. Az Egyesült Államok veszít majd, a török nemzet, a török hadsereg pedig győzni fog!"

Miután Staffan de Mistura, az ENSZ hamarosan távozó szíriai különmegbízottja múlt héten csalódottan nyilatkozott az Asztanában orosz-iráni-török közvetítéssel megtartott újabb tárgyalási fordulóról, mivel továbbra sem történt semmilyen kézzelfogható előrelépés a szíriai alkotmányozó bizottság felállítására, James Jeffrey a hét elején kijelentette: ideje véget vetni az asztanai tárgyalásoknak.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Jeffrey nyilatkozata "szerencsétlen". Cavusoglu hozzátette: nem gondolja, hogy a kijelentés Jeffrey saját gondolata.

A szíriai helyzettel foglalkozó török-amerikai munkacsoport korábban kétszer ülésezett, először március 8-án Washingtonban, másodszor pedig július 13-án Ankarában.

Jeffrey Törökországot követően Jordániába utazik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!