Antonio Guterres: a bevándorlás pozitívan járul hozzá Európa jövőjéhez

Külföld, 2021.06.24

A bevándorlás pozitívan járul hozzá Európa jövőjéhez, ugyanakkor szükséges is, ezért az Európai Uniónak együtt kell működnie partnerországaival, hogy a migráció ne szükség, hanem választás kérdése legyen - fogalmazott Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtökön Brüsszelben David Sassolival az Európai Parlament (EP) elnökével tartott sajtókonferencián.

A portugál származású főtitkár ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Portugália ugyan nem gazdag ország, mégis szüksége van külföldi munkavállalókra kulcsfontosságú ágazatokban.

Hangsúlyozta: a társadalmak egyre multietnikusabbá és multikulturálisabbá válnak, amit pozitívumként, és nem fenyegetésként kell értékelni. Az EU-nak össze kell fognia, hogy szolidaritásalapú szakpolitikákat hozzon létre a migráció kezelésére - jelentette ki.

Guterres az EP-ben tartott beszédében elmondta, hogy a koronavírus-járvány működésképtelen egészségügyi rendszereket, hatalmas hiányosságokat a szociális védelemben és jelentős egyenlőtlenségeket tárt fel az országokon belül és az országok között.

"Bár néhány országban lassan kezdjük látni a fényt az alagút végén, a vírus továbbra is fenyeget a világ számos pontján, mindannyiunkat kitéve a fertőzés kockázatának" - mutatott rá, és felszólított a globális oltási erőfeszítések fokozására, különösen Afrikában.

Megismételte továbbá, hogy szükség van egy globális oltási stratégiára, továbbá az oltóanyagot előállító országoknak, az Egészségügyi Világszervezet, a Gavi vakcinaszövetség és a nemzetközi pénzügyi intézmények támogatásával össze kell fogniuk, hogy mozgósítsák a gyógyszeripari vállalatokat és a legfontosabb ipari szereplőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!