Antonyij orosz metropolita a hívők jogainak megsértésével vádolta Kijevet a BT-ben

Külföld, 2023.01.18

Az ukrán hatóságok törvénysértő módon lépnek fel az ország legnagyobb felekezete, a kánoni Ukrán Ortodox Egyház ellen, és megsértik a hívők nemzetközi törvényekben szavatolt jogait - jelentette ki Antonyij (Szevrjuk) volokalamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke online felszólalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén.

A metropolita szerint Kijev az ENSZ Alapokmányát és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát és számos egyéb olyan jogszabályt is megszeg, amely a vallásszabadsághoz való emberi jogot garantálja. Közölte, hogy az ukrán parlament elé eddig hét olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amelyek célja a kánoni (korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó) Ukrán Ortodox Egyház jogainak korlátozása vagy felszámolása.

"A törvényhozók nem titkolják, hogy tervezetük célja az ukrán ortodox egyház gyülekezetei és hívői jogainak megsértése, vagyonának erőszakos elkobzása, a jogi és történelmi nevétől való megfosztása, az ortodox elnevezés használatának megtiltása, végül pedig tevékenységének betiltása és teljes felszámolása Ukrajnában" - mondta Antonyij.

Ukrajnában jelenleg alapvetően két ortodox egyház rivalizál egymással: a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett, Moszkva által pedig történelmileg és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatjának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarchátus fennhatósága alól, valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapott autokefáliát.

A moszkvai patriarkátustól az orosz agresszió által kiváltott elfordulása azonban nem mentette meg az UPC-t - a háború előtt legnépesebb ukrajnai felekezetet - attól, hogy az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra bérleti jogát. A kijevi barlangkolostor Nagyboldogasszony székesegyházában az idei karácsonyi szertartásait már az állami segédlettel egyesített PCU tarthatta meg.

"Csak 2022-ben 129 templomát foglalták el az Ukrán Ortodox Egyháznak. Ugyanakkor az új közösségek törvényi bejegyzését teljes mértékben megakadályozták" - mondta a BT-nek Antonyij.

A metropolita emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök - alkotmánysértő módon - megfosztotta állampolgárságától az UPC több püspökét, amit "a politikai elnyomás egyik formájának" nevezett. Kifogásolta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) átkutatta az UPC templomait, és hogy az ukrán médiában "rágalomkampány" folyik ellene, erőszakra való felhívással és gyűlöletbeszéddel súlyosbítva. Emlékeztetett, hogy 2019-ben Ukrajnában már elfogadtak egy törvényt, amelynek célja az UPC elnevezésének megváltoztatása volt, azzal a céllal, hogy elidegenítsék a tulajdonát, ám ezt, mivel ellentétes volt az alkotmánnyal, csak nemrég sikerült hatályba léptetniük.

A metropolita nehezményezte, hogy az ukrán hatóságok, szerinte ugyancsak alkotmánysértő módon, gyakorlatilag megtiltják a teológiai kritériumok és kánon alkalmazását a vallási jelenségek értékelésében. Antonyij szerint az általa skizmatikusnak nevezett PCU 2019-ben az ukrán államapparátus és a különleges szolgálatok alkotmányellenes beavatkozásával, az ortodox kánonjog megsértésével jött létre. Azzal vádolta meg az ukrán hatóságokat, hogy az UPC gyülekezeteit a PCU-hoz való csatlakozásra akarják kényszeríteni.

Ez a szándék "a hívők elleni erőszakhullámhoz vezet, számos esetben gyújtogattak templomokat, gyilkossági kísérletek történtek és papokat vertek meg, néha egyenesen a templomokban és az istentisztelet alatt" - mondta a metropolita.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a BT-ülésen azt hangoztatta, hogy az UPC nem Moszkva alárendeltje, bármennyire is ennek ellenkezőjét próbálja Kijev bizonygatni. Megértéséről biztosította az UPC-t, amely előzetesen nyilatkozatban szögezte le, hogy nem kérte az orosz felet az ülés összehívására és nem hatalmazta fel arra sem, hogy a nevében szólaljon fel az ENSZ-ben.

"Kijev elnyomó politikájának újabb irányzata a háború a kánoni Ukrán Ortodox Egyház ellen. Ukrajna egy olyan nagyszabású felekezetközi konfliktus küszöbén találta magát, amilyet a modern Európa történelme még nem látott. Érdemes megjegyezni, hogy az ukrán hatóságok, nyugati gondnokok támogatásával, már rég azon az úton járnak, hogy aláássák a kánoni Ukrán Ortodox Egyházat Ukrajnában. Ahogyan Antonyij metropolitától hallották, a népre most a 2018-ban mesterségesen létrehozott, a hatóságokkal szemben alázatos, skizmatikus Ukrajna Ortodox Egyházát kényszerítik erőszakkal" - mondta a diplomata.

"Ukrajna most szó szerint egy lépésre van egy testvérgyilkos belső vallási katasztrófától" - tette hozzá.

Nyebenzja szerint a tekintélyelvűség és a diktatúra kiépítése jóval az orosz "különleges művelet" elindítása előtt megkezdődött Ukrajnában, ezért a Nyugat nem írhatja az egyház elnyomását annak számlájára, hogy Kijevnek védekeznie kell Oroszország ellen. Az ENSZ-nagykövet arra figyelmeztetett, hogy Kijev szerinte újabb, a történelmi ortodox egyház felszámolását célzó intézkedésekre készül. Mint mondta, Moszkvának nem célja az ukrán állam felszámolása, de nem fog belenyugodni, hogy a határainál "egy embergyűlölő, ruszofób és keresztényellenes diktatúra" jöjjön létre.

Ilze Brands Kehris, az ENSZ emberi jogi főtitkárhelyettese aggodalmát fejezte ki a vallásszabadsághoz való jog tiszteletben tartásával kapcsolatos problémák miatt Ukrajna területén. Felszólította a konfliktusban érintetteket, Oroszországot és Ukrajnát is, hogy tartsák tiszteletben ezt a jogot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!