Áprilisban csökkent a németországi infláció

Külföld, 2020.05.14

Áprilisban az előző havinál 0,5 százalékponttal alacsonyabb, három és fél éve a legalacsonyabb infláció alakult ki Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.

Áprilisban a Destatis végleges adatai alapján 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest Németországban, az előzetes 0,8 százalékot meghaladó mértékben. Márciusban 1,4 százalékos volt az infláció. Az áprilisi 0,9 százalékos infláció 2016 novembere óta a legalacsonyabb Németországban.

Az előző havihoz képest szintén az előzetes 0,3 százaléknál nagyobb ütemben, 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a végleges adatok alapján áprilisban. Márciusban 0,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex havi bázison.

A legnagyobb mértékben, 4,6 százalékkal az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára emelkedett éves bázison. Ezen belül a gyümölcsök ára 11,0 százalékkal, a zöldségek ára 6,5 százalékkal ment fel. Az alkohol- és dohánytermékek ára 2,5 százalékkal emelkedett, a szállásdíjak 2,4 százalékkal mentek fel.

Az energiaipari termékek ára 5,8 százalékkal ment lejjebb, a fűtőolaj ára 23,7 százalékkal, az üzemanyagok ára 15,4 százalékkal csökkent, az áram ára viszont 4,4 százalékkal ment fel. A közlekedés költségei 2,9 százalékkal, a ruházati cikkek ára 0,9 százalékkal csökkent éves bázison áprilisban.

Az előző havihoz képest az élelmiszerárak 1,1 százalékkal emelkedtek áprilisban, a zöldségek ára ezen belüli 5,1 százalékkal. Az energiaipari termékek ára havi bázison 3,0 százalékkal csökkent áprilisban, az üzemanyagoké ezen belül 8,3 százalékkal csökkent, az áramdíj 0,3 százalékkal ment fel.

A fűtőolaj és az üzemanyagok árának figyelmen kívül hagyásával 1,6 százalék volt a fogyasztói árak emelkedésének éves mértéke áprilisban Németországban. Élelmiszerek és energiaárak nélkül 1,2 százalékos volt az áremelkedés (maginfláció)

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex (HICP) az egy évvel korábbihoz képest az előzetes értékkel megegyező 0,8 százalékkal emelkedett áprilisban. Havi bázison szintén az előzetessel megegyező, 0,4 százalékos volt a harmonizált fogyasztói árindex. Márciusban az éves HICP 1,3 százalék, a havi 0,1 százalék volt Németországban.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékot megközelítő inflációs célt tűzött ki közép távon elérni az euróövezet 19 tagországában a gazdasági aktivitás lassulásának a megakadályozása érdekében. A hosszabb távon alacsony, vagy esetleg csökkenő árak veszteséget okoznak a vállalatoknál és beruházásaik elhalasztására kényszerítik őket, ami a gazdasági aktivitás lassulásához vezet.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/05/PD20_165_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!