Áprilisban gyorsult a termelői árak éves csökkenése Németországban

Külföld, 2024.05.21

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.

Áprilisban továbbra is elsősorban az alacsonyabb energiaárak miatt következett be a csökkenés. A közbenső termékek is olcsóbbak voltak, mint tavaly áprilisban, miközben többet kellett fizetni a fogyasztási és beruházási javakért.

Az energiaárak 8,2 százalékkal csökkentek tavaly áprilishoz képest, miután márciusban 7 százalékos csökkenést jegyeztek föl. A földgáz és a villamos energia árának csökkenése volt a legnagyobb hatással az energiaár éves alakulására. A gázárak 18 százalékkal (márciusban 15,4 százalékkal), a villamos energia 14 százalékkal (márciusban 12,6 százalékkal) került kevesebbe, mint egy évvel korábban.

Az energiaárak nélkül a termelői árak 0,6 százalékkal (márciusban 0,8 százalékkal) voltak alacsonyabbak, mint tavaly áprilisban.

A további feldolgozásra váró köztes termékek árai 3,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól (márciusban 3,7 százalék csökkenést mértek).

A nem tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal (márciusban szintén 0,3 százalékkal), a tartós fogyasztási cikkek 1 százalékkal (márciusban szintén 1 százalékkal), a beruházási javak pedig 2,4 százalékkal (márciusban 2,8 százalékkal) drágultak, miközben az élelmiszerárak 0,4 százalékkal (márciusban 0,3 százalékkal) csökkentek éves összevetésben.

Áprilisban a termelői árak 0,2 százalékkal nőttek márciushoz képest, amikor szintén 0,2 százalékos havi növekedést regisztráltak Németországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!