Ártatlanságát hangoztatta fellebbezési tárgyalásán a drogcsempészésért Oroszországban elítélt izraeli nő

Külföld, 2019.12.19

Ártatlanságát hangoztatta a kábítószer-csempészésért hét és fél éves börtönre ítélt huszonhat éves Naama Iszakár fellebbezésének tárgyalásán Moszkvában, és azt állította, hogy megtévesztették részleges beismerő vallomásának aláírásakor - jelentette a helyi média Izraelben csütörtökön

Moszkvában két hónappal azután tárgyalták Naama Iszakár fellebbezési kérelmét, hogy hét és fél év börtönre ítélték kábítószer-csempészés és -kereskedelem vádjával 9,5 gramm hasis birtoklásáért. A kábítószert az orosz hatóságok a poggyászában találták, amikor Indiából Tel-Aviv felé tartva néhány órára Moszkvába érkezett tranzitutasként.

Az izraeli nő a tárgyaláson tagadta, hogy kábítószert vásárolt volna, azt állította, nem tudott róla, hogy hasis volt a csomagjában. Ártatlanságát és azt hangsúlyozta, hogy megtévesztették részleges beismerést tartalmazó vallomása aláírásakor, amelynek orosz szövegét nem értette, mert nem biztosítottak tolmácsot.

Naama Iszakárt április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren. A nála talált 9,5 gramm hasis Izraelben nem számít kereskedelmi mennyiségnek, a személyes használat mennyiségén belül van, és a rendőrség az első két alkalommal csak pénzbírságot ró ki, ha valaki közterületen fogyasztja.

A védőügyvédek a fellebbezésben az ítélet megsemmisítését kérték arra hivatkozva, hogy a bírósági és a rendőrségi eljárás során nem biztosítottak megfelelő tolmácsot a gyanúsítottnak. A védelem azt is hangoztatta, hogy a nőre túlságosan súlyos büntetést szabtak ki.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint a tárgyaláson a bírók ismét azzal szembesítették Iszakárt, hogy aláírta az ellene szóló vádat a kábítószer-kereskedelemről.

Izraelben országos jelentőségűvé vált a fiatal nő ügye. Családja és barátai nagyszabású kampányt indítottak a kiszabadítására.

Benjámin Netanjahu egy szerdai, a Likud párt elnöki székéért folytatott haifai kampánygyűlésen megígérte Naama Iszakár "hazahozatalát", de másnap tanácsadói megpróbálták lecsillapítani a kedélyeket, és azt hangsúlyozták, nem világos, hogy a kormányfő mikor tudja elérni szabadulását.

Az Iszakár-ügy hátterében a helyi lapok szerint ott lehet az utóbbi hónapok Moszkva és Jeruzsálem közötti feszültsége, amit az is jelez, hogy mindennapossá vált az izraeliek feltartóztatása a moszkvai repülőtéren.

Szerdán negyvenhat izraeli beutazót hosszú órákig őrizetben tartottak Moszkvában, és kihallgatták őket útlevél-ellenőrzésük során. A hónap eleje óta huszonkilenc izraeli állampolgárnak - köztük magas rangú üzletembereknek - megtiltották a beutazást a repülőtérre érve Oroszországba.

A Jediót Ahronót című újság Oroszország Tel-Aviv-i nagykövetségéhez fordult magyarázatért. A követségen azt válaszolták, hogy idén december 1-ig 5741 orosz turistának tiltották meg a belépést Izraelbe, csak novemberben 569-nek.

Az izraeli határőrök naponta mintegy húsz orosz turistát küldenek vissza. A katonai rádió szerint azoktól tagadják meg a belépést, akik esetében engedély nélküli izraeli munkavállalástól tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!