Asselborn: sok szenvedésnek vetne véget, ha a tagországok lakosságszám alapján menekülteket fogadnának be

Külföld, 2020.03.04

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagállamok belügyminisztereit tömörítő tanács, a Görögország és Törökország határán kialakult migrációs helyzet okán összehívott rendkívüli ülését megelőzően azt mondta, ha az uniós tagországok mindegyike 500 ezer lakosa után 10 kiskorú menekültet befogadna, az sok szenvedésnek vetne véget.

Asselborn kijelentette, előkészíti az utat, hogy hazája, amely a lakosságszám alapján a legkisebb az Európai Unióban, 100 kiskorú menekültet fogadjon be Görögországból.

Maria Ohisalo finn belügyminiszter érkezésekor úgy nyilatkozott, hogy országa készen áll "175 legkiszolgáltatottabb embert" fogadjon be. Aláhúzta, az uniónak segítséget kell nyújtania Görögországnak, elengedhetetlen a külső határok védelme, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius kötelezettségekről sem.

Christophe Castaner francia belügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak nem szabad elfelejtenie azt, hogy a szenvedők nagy része még mindig Szíriában van, ahol az elmúlt hetekben a "konfliktus első áldozatainak" számító legalább egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. Szavai szerint a tanácsülésen a tagálamok a "szolidaritás üzenetét" eljuttatni a jelentős migrációs nyomásnak kitett Görögországnak.

"Határozott üzenetet akarunk küldeni ugyanakkor Törökországnak is, Ankarának ugyanis teljes mértékben végre kell hajtania a 2016 őszén létrejött migrációs megállapodást. Vállalva kötelezettségeit nem veszélyeztetheti olyan férfiak és nők életét, akik saját életüket kockáztatták az Európába vezető utuk során" - fogalmazott.

Ez az üzenet arról szól, hogy Európa képes határainak megvédésére - tette hozzá a francia politikus.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos aggasztónak nevezte az Európai Unió Törökországgal közös határán kialakult helyzetet. Kijelentette: megoldásokat kell találni, el kell kerülni a helyzet elmérgesedését, ugyanakkor a határőrizet mellett segíteni kell a rászorulóknak is.

A svéd EU-biztos szerint ezek mellett fokozott figyelmet kell fordítani az álhírek elleni küzdelemre is.

Horst Seehofer német belügyminiszter érkezésekor azt mondta, sürgős, összeurópai megoldásra van szükség.

Görögország hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap csaknem tízezer illegális bevándorlót akadályozott meg abban, hogy görög földre jusson. Négy év óta - az EU és Törökország egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta - nem volt ekkora tömeg, amely egyszerre próbálkozott EU-területre jutni.

Szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország úgy döntött, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!