Átadták a magyar állam támogatásával felújított, kibővített felenyedi óvodát

Külföld, 2018.10.28

Átadták az erdélyi Nagyenyed szomszédságában fekvő Felenyed magyar óvodájának felújított, kibővített épületét vasárnap délután ünnepélyes keretek között.

A Fehér megyei szórványtelepülés református egyházközségének egykori kántori lakásában kialakított, leromlott állapotú óvodát teljesen felújították, és L alakban további termekkel bővítették ki. A munkálatokat a magyar állam a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében 30 millió forinttal támogatta.

Az óvodaavató hálaadó istentisztelettel kezdődött, amelyen Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke hirdette az igét. A templom szomszédságában levő óvodánál Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos és Oana Badea, Nagyenyed román polgármestere is beszédet mondott.

Grezsa István az esemény után az MTI-nek elmondta: a felenyedi már több mint a századik kárpát-medencei óvoda, melynek felújítását a magyar állam támogatta, de mégsem csak egy a száz közül. Rámutatott: a közigazgatásilag Nagyenyedhez tartozó Felenyed a Fehér megyei szórvány központja, és ilyen szempontból a Kárpát-medencei szórványnak egyfajta mintaadó gyülekezete.

"Ettől a szórványtól az elmúlt száz esztendőben megmaradást és hűséget tapasztalhattunk. Erre a fundamentumra lehet építkezni a 21. században is. Ez az átadási ünnepség arról szólt, hogy egy erősödő és gyarapodó magyar anyaország összekapaszkodva a kárpát-medencei magyar közösségekkel az építkezés útján jár, és ez lehet a 21. század magyar programja" - fogalmazott a miniszteri biztos.

Jelenleg 18 gyermek jár a felenyedi óvodába, de a felújított épület és a benne kialakított kiváló körülmények várhatóan több gyermeket vonzanak majd az intézménybe. Az óvoda azt is vállalja, hogy a vegyes házasságokban született, román intézményekbe íratott gyermekek számára délutáni foglalkozásokat tart.

A közel 2000 lakosú Felenyeden 365 református magyart tart számon a református egyház - tájékoztatta az MTI-t Lőrincz Konrád felenyedi lelkipásztor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!