Átvették a Szaharov-díjat Brüsszelben a fehérorosz ellenzék képviselői

Külföld, 2020.12.16

Átvették az Európai Parlamentnek (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díját az EP szerdai brüsszeli plenáris ülésén a fehéroroszországi demokratikus ellenzék képviselői, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja, korábbi ellenzéki elnökjelölt.

Beszédében Cihanouszkaja kijelentette: minden fehérorosz hős, aki részt vesz az erőszak és a törvénytelenségek ellen szervezett békés tüntetéseken.

"Mindegyikük a bátorság, az együttérzés és a méltóság egy példája. Szabad Fehéroroszország nélkül Európa sem lehet teljesen szabad" - fogalmazott.

Mint emlékeztetett, a fehéroroszok az augusztus 9-i elnökválasztás óta minden héten az utcára vonulnak. A jövőjükért tüntetnek, és állnak ki hazájuk, valamint az európaiak szabadságáért és méltóságáért - tette hozzá a fehérorosz politikus.

David Sassoli, az EP elnöke elmondta: az egész világ tisztában van vele, hogy mi történik Fehéroroszországban.

"Látjuk a bátorságukat. Látjuk a szenvedésüket. Látjuk a kimondhatatlan bántalmazásokat. Látjuk a gyilkosságokat. Mindenki számára példa a törekvésük és elszántságuk, hogy egy demokratikus országban élhessenek" - fogalmazott.

A fehérorosz ellenzék egy önmagánál sokkal erősebb ellenféllel szállt szembe és tart ki ellene - tette hozzá Sassoli.

A fehérorosz demokratikus ellenzéket a Koordinációs Tanács képviseli, amelyet Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető mellett több más politikai és civil szereplő hozott létre.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A megmozdulásokon többen meghaltak, megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek. A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült.

A Szaharov-díj idei jelöltjei között volt Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érseke, aki amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014 augusztusában elfoglalta Moszult, a keresztények Kurdisztánba menekítéséről gondoskodott. Valamint a Guapinol nevű, környezetvédelmi aktivistákból álló hondurasi csoport, amelynek tagjait azért börtönözték be, mert békés tiltakozó tüntetést szerveztek egy bányavállalat ellen.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díjhoz 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!