Augusztusban ismét több mint kétszázezer migráns érkezett az Egyesült Államok déli határához

Külföld, 2021.09.15

Augusztusban ismét több mint 200 ezer migráns érkezett az Egyesült Államok déli határához, az illegális határátlépési kísérlettel próbálkozó bevándorlók 49 százaléka egyedülálló felnőtt volt - jelentette szerdán a Fox News nevű amerikai konzervatív csatorna egy neve elhallgatását kérő, amerikai belbiztonsági minisztériumi (DHS) forrásra hivatkozva.

A beszámoló szerint augusztusban 208 887-en próbálkoztak bejutni az országba az Egyesült államok déli határán, míg júliusban több mint 212 ezren voltak. Az augusztusi szám 317 százalékos növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest, amikor 50 014 migráns elfogását jelentették, és 233 százalékos növekedést 2019 augusztusához képest, amikor 62 707 illegális kísérletet rögzítettek.

A Fox News által nyilvánosságra hozott adatok szerint a migránsok 44 százalékát a Donald Trump volt amerikai elnök által bevezetett, úgynevezett 42-es cikkely alapján kiutasították. A Trump-adminisztráció a koronavírus elleni védekezés részeként vezette be azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség (CBP) emberei az okmányokkal nem rendelkező migránsokat visszafordítsák.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció augusztusban, a 42-es cikkely alapján kiutasította az egyedülálló felnőtteket, akárcsak néhány migráns családot, de nem fordították vissza a kísérő nélkül érkező gyermekeket és a kisgyermekes családokat. A múlt hónapban 18 847 kísérő nélküli gyermek érkezett az Egyesült Államok déli határhoz.

A Fox News emlékeztetett, hogy a Biden-adminisztrációra egyre nagyobb nyomás nehezedik a republikánusok, egyes demokraták és a sajtó részéről a határon kialakult válság miatt. A legtöbben aggodalommal tekintenek a migránshullámmal érkező bűnözőkre, valamint a bevándorlók jelentette közegészségügyi kockázatra is. Ezen kívül sokan kemény kritikával illetik a jelenlegi kormányt az előző adminisztráció szigorúbb bevándorlási intézkedéseinek visszavonása miatt.

Az amerikai legfelsőbb bíróság augusztus végén arra kötelezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy léptesse ismét életbe elődje, Donald Trump "Maradj Mexikóban" néven ismert bevándorlási programját. A konzervatív többségű bírói testület arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kormányzat feltehetően megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a Bevándorló Védelmi Programot (MPP).

Ennek értelmében korábban arra kötelezték a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket. A legfelsőbb bíróság határozatával helyt adott Matthew Kacsmaryk texasi szövetségi bíró döntésének, amellyel ismét életbe léptette a bevándorlási programot.
.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!