Aurescu: a Romániába telepített rakétaelfogó rendszer nem irányul Oroszország ellen

Külföld, 2021.12.02

A NATO rakétavédelmi rendszere, amely a romániai Deveselun létesített támaszpontot is magába foglalja, nem irányul Oroszország ellen, nem ássa alá Oroszország elrettentő képességeit, kizárólag önvédelmi célokat szolgál az ENSZ alapokmányával összhangban - szögezte le a román külügyminisztérium honlapján csütörtökön közzétett nyilatkozatában Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője.

Aurescu arra reagált, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Stockholmban zajló miniszteri szintű ülésén mondott beszédében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította: Romániában és Lengyelországban támadó fegyverekként használható rakétavédelmi rendszereket állítottak hadrendbe.

A román külügyminiszter a NATO 2016-ban Varsóban megrendezett csúcsértekezletének zárónyilatkozatát idézve rámutatott: a NATO rakétavédelmi rendszere kizárólag arra való, hogy az esetleges ballisztikus rakétáktól védje meg a tagállamokat, nem fenyegeti Oroszországot, nem hatékony Oroszország nukleáris arzenáljának elrettentő kapacitásaival szemben, és senkinek nem áll szándékában a rakétarendszer ilyen célú átalakítása.

Aurescu teljességgel tévesnek nevezete az orosz álláspontot, kontraproduktívnak az erre alapozott, évekkel ezelőtt kezdődött retorikát, és elfogadhatatlannak az orosz fél azon kijelentéseit, amelyekben azzal fenyeget, hogy "célba veszi" a rakétavédelmi rendszert befogadó NATO-tagállamokat.

Romániában 2016 májusában avatták fel az Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert befogadó deveselui támaszpontot. A NATO szerint a romániai és lengyelországi elfogó rendszer nem rendelkezik támadó jellegű kapacitásokkal, és nélkülözhetetlen az euroatlanti térség védelme szempontjából, Oroszország viszont biztonsági fenyegetésként beszél róluk, azt állítva, hogy kilövőállásaik Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!