Aurescu: Jordánia stabilitási támpont a Közel-Keleten

Külföld, 2022.07.26

Jordánia fontos stabilitási támpont a Közel-Keleten, ilyenként reális partner Románia és a nemzetközi közösség számára a béke és biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítésekben - mutatott rá Bogdan Aurescu román külügyminiszer kedden, miután Ajmán Szafadi jordániai miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel találkozott Bukarestben.

Közös sajtótájékoztatójukon kifejtette: a királyság régi, megbízható barátja és fontos kereskedelmi partnere a térségben Romániának, és mindkét fél érdekelt abban, hogy a kiváló politikai és diplomáciai kapcsolatokat a gazdasági együttműködésben is minél több területen - elsősorban a mezőgazdaságban - kamatoztassák, illetve a védelem, a munkaügy, a szállítás, az energiabiztonság és az egészségügy területén is továbbfejlesszék.

Aurescu szerint Jordánia a legtöbb búzát Romániából importálja, ezért Bukarest mindent megtesz, hogy a jelenlegi komplikált nemzetközi helyzetben segítse a baráti Jordániát.

A kereskedelmi kapcsolatok volumene tavaly 65 százalékkal, félmilliárd dollár közelébe emelkedett.

Hosszú múltra tekint vissza a két ország közti oktatási együttműködés is, az évek során jordániai fiatalok tízezrei vettek részt felsőfokú képzésben romániai egyetemeken. Aurescu elmondta: Románia büszke arra, hogy sokan közülük elismert szakemberekké, befolyásos vezetőkké váltak.

A román diplomácia vezetője arról biztosította jordániai kollégáját, hogy Bukarest támogatja a két egymás mellett élő állam - Izrael és Palesztina - létének kölcsönös elismerésén alapuló közel-keleti válságkezelési erőfeszítéseket, támogatja az Európai Unió, illetve a NATO és Jordánia közti kapcsolatok szorosabbra fűzését. Ez utóbbiban tevékeny szerepet is vállal, hiszen 2023-től kezdődően az ammáni román nagykövetség fog kapcsolattartó szerepet betölteni a NATO és Jordánia között - tette hozzá.

Aurescu megköszönte kollégájának, hogy Jordánia megszavazta az ukrajnai helyezettel kapcsolatos - az oroszok indította háborút elítélő - ENSZ-határozatot, és tájékoztatta partnerét az ukrán menekültek befogadásával és a háború miatt Ukrajnában ragadt gabona kimenekítésével kapcsolatos román intézkedésekről.

Bukaresti sajtótájékoztatójukon Szafadi köszönetet mondott Aurescunak az ösztöndíjprogramért, és megerősítette: valóban létezik Jordániában egy olyan, a romániai egyetemeken képzett értelmiségi generáció, amely nemcsak Jordánia építéséhez, hanem a két ország közeledéséhez is hozzájárul.

A jordániai külügyminiszter méltányolta Romániának a közel-keleti béke megteremtésére irányuló kitartó szerepvállalását, hozzátéve: mindkét fél a közvetlen tárgyalások újrakezdését szorgalmazza az izraeliek és palesztinok között. Bukaresti megbeszélésükön a szíriai válság és a terrorizmus elleni küzdelem is témája is napirendre került.

A két külügyminiszer a találkozón megállapodást írt alá a kulturális, oktatási, tömegtájékoztatási és idegenforgalmi együttműködési megállapodás meghosszabbításáról 2024-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!