Aurescu: Románia valódi stratégiai partnerségre törekszik Magyarországgal

Külföld, 2022.07.12

Románia folyamatos párbeszéddel, a pragmatikus együttműködés fejlesztésével valódi stratégiai partnerségre törekszik Magyarországgal - jelentette ki Bogdan Aurescu, román külügyminiszter kedden Bukarestben, miután megbeszélést folytatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Közös sajtóértekezletükön a román diplomácia vezetője bejelentette: a magyar fél meghívását elfogadva novemberben Budapestre látogat a stratégiai partnerség megkötésének huszadik évfordulója alkalmából. A tervek szerint ekkor megnyitják a magyar-román kereskedelmi kamarát is, amitől a román fél a magyarországi román beruházások fejlesztését és a jelenleg Románia számára hátrányos külkereskedelmi mérleg javítását reméli.

A román külügyminiszter szerint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az egyes szaktárcák vezetőinek közvetlen párbeszédet kell folytatniuk. Bejelentette: év végéig összehívják a magyar-román gazdasági vegyesbizottság újabb ülését. Elmondta: tavaly a két ország közti kereskedelmi forgalom volumene megközelítette a 11 milliárd eurót, és a növekedő tendencia idén is folytatódott: az első három hónap több mint 34 százalékos növekedést mutat az előz év azonos időszakához képest.

Aurescu a közelgő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra hivatkozva - ahova Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar kormányzat számos tagját várják - kiemelte: fontos, hogy a két ország tisztségviselőinek látogatásai és nyilvános megszólalásai összhangban legyenek a magyar-román alapszerződés és a stratégiai partnerség szellemével.

A bukaresti találkozón a felek megegyeztek arról, hogy idén megrendezik a magyar-román kisebbségi vegyesbizottság újabb ülésszakát is: a román fél szerint ez egyedülálló keretet biztosít a kisebbségek problémáinak megoldását célzó párbeszédre.

A találkozón energiabiztonsági kérdésekről, az ukrajnai háború biztonsági kihatásairól, a menekültek ellátásáról is szó volt, és a magyar-román határon áthaladó személy és áruforgalom gyorsításának módjáról is egyeztettek. Bogdan Aurescu külön köszönetet mondott Szijjártó Péternek azért, hogy Magyarország következetesen támogatja Románia schengeni tagfelévtelét.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Virgil Popescu román energiaügyi miniszterrel, Constantin Cadariu vállalkozásügyi és turisztikai miniszterrel is tárgyal Bukarestben, és találkozik Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével, Cseke Attila, fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős, illetve Novák Eduárd román sportminiszterrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!