Ausztria nem fog orosz diplomatákat a kémbotrány miatt kiutasítani

Külföld, 2018.11.14

(MTI/Reuters/APA) - Ausztria nem fog egyoldalúan kiutasítani orosz diplomatákat az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtiszt ügyére válaszul - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdai kabinetülést követő sajtótájékoztatóján.

Újságírói kérdésre válaszolva Kurz hangsúlyozta: "Ausztria nem fog egyoldalú lépéseket tenni".

"Az Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatokat rendszeresen megvitatják az uniós fórumokon. Ez a vita is oda tartozik" - jelentette ki Kurz hozzátéve, hogy a kémkedés, bármely ország is végezze, elfogadhatatlan.

Mint mondta, "elég egyértelmű bizonyítékok" vannak a gyanúsítottal szemben. Hangsúlyozta: az ügy a független bíróságok kezében van, értesülései szerint el is fogják ítélni a gyanúsítottat.

Kurz kijelentette, hogy Ausztria jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, s ez nem változik. Kiemelte ugyanakkor, hogy egy ilyen kémügy esetében világos bírálatokat fogalmaznak meg.

"Mindez persze nem szolgálja a kapcsolatok javulását az EU és Oroszország között. Ugyanakkor igen, továbbra is hisszük, hogy alapvető fontossággal bír a kommunikációs csatornák fenntartása Oroszországgal" - mondta az osztrák kormányfő.

Az osztrák kancellár beszámolt arról is, hogy a hatóságok vizsgálják: a hírszerzési tevékenységet egyedül, vagy egy hálózat tagjaként végezte-e a nyugállományú főtiszt, bár ez utóbbira nincs bizonyíték.

A 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredest azzal vádolják, hogy 1992-től 2018 szeptemberéig kémkedett Moszkvának. A férfit szombatra virradóra vették őrizetbe, kedden azonban az illetékes vizsgálóbíró elrendelte szabadlábra helyezését, mert nem látott okot a letartóztatásra. A gyanúsított szökését megakadályozandó, a törvényszék bevonta a férfi útlevelét, és kötelezte, hogy naponta jelentkezzen a legközelebbi rendőrőrsön. A ügyészség panaszt nyújtott be a döntés ellen.

Kurz Ausztria hagyományos semlegességével indokolta korábban, hogy Bécs nem csatlakozott az EU azon tagállamaihoz, amelyek a Szkripal-ügyre válaszul orosz diplomatákat utasítottak ki.

Ausztria, amely nem tagja a NATO-nak és számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, régóta fontos színtere a különböző titkosszolgálatok kémtevékenységeinek, és a hidegháború idején a keleti és a nyugati tömb közötti találkozópontként szintén meghatározó szerepet töltött be. Bécs kiemelt nemzetközi szerepét mutatja, hogy több mint száz orosz diplomata szolgálati helye van az osztrák fővárosban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!