Ausztria rendőröket küld a magyar-szerb határ megfigyelésére

Külföld, 2020.03.02

Ausztria 21 rendőrt küld a magyar-szerb határ megfigyelésére - erről állapodott meg hétfőn Karl Nehammer (ÖVP) osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter.

Ausztria szeretné személyi állománnyal, eszközökkel és pénzügyileg támogatni Görögországot és a migráció által érintett balkáni országokat - mondta Karl Nehammer belügyminiszter, miután találkozott magyar kollegájával az osztrák-magyar határnál Nickelsdorfnál.

Nehammer jelképesen Pintér Sándor "rendelkezésére bocsátott" 21 rendőrt és két rendőrkutyát, a jövőben a magyar-szerb határnál teljesítenek szolgálatot. Nemcsak Magyarország határait védik, hanem ezzel együtt Ausztria biztonságáról is gondoskodnak. Ez a modell működőképes, "nagyon jók a tapasztalataink" - mondta az osztrák belügyminiszter. Már 2015-ben részt vettek osztrák rendőrök a magyar-szerb határ védelmében. A 2015-ös migrációs válság ugyanakkor "nem ismétlődhet meg" - szögezte le Nehammer.

Nehammer az európai határvédelem kapcsán három biztonsági háló kialakításáról beszélt: ezek az Európai Unió külső határainak, így Görögországnak, a menekültútvonalakon fekvő országoknak, illetve Ausztriának a határvédelmét biztosítják. Az osztrák hivatalok sokkal felkészültebbek és sokkal jobban felszereltek a feladat ellátására, mint a 2015-ös migrációs válság idején.

Nehammer -- Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentésére, mi szerint Törökország a szír menekülteket továbbengedné Európába -- hangsúlyozta, hogy Törökországnak be kell tartania az EU-Törökország megállapodást.

"Az EU, Ausztria és Magyarország nem hagyja, hogy zsarolják" - szögezte le a tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!