TV műsor

Ausztriában ideiglenesen felfüggesztették a nagy vitát kiváltott úgynevezett iszlám-térképet

Külföld, 2021.06.03

Ausztriában ideiglenesen felfüggesztették a politikai iszlám térnyerése elleni program egyik elemét, a világhálón is elérhetővé tett úgynevezett iszlám-térképet, mindazonáltal nem a támadások miatt, hanem mert technikai módosításokat hajtanak végre az oldalon - tudósított az osztrák oe24 hírcsatorna csütörtökön.

A konzervatív néppárti Susanne Raab integrációs miniszter múlt héten mutatta be újságírók előtt a politikai iszlám ellen meghirdetett programot, annak keretében pedig az ország úgynevezett iszlám-térképét. A térkép átfogó képet ad az Ausztriában tevékenykedő muzulmán szervezetekről, egyesületekről, hitközségekről és az őket képviselő fontosabb személyekről, illetve irányultságuk, kapcsolataik besorolásáról, továbbá rávilágít egyes szervezetek összefonódásaira a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával.

A tárcavezető azóta - elsősorban közösségi médiaplatformokon - több halálos fenyegetést is kapott, a Muzulmán Ifjúság Ausztria (MJÖ), az osztrák iszlám hitközösség ifjúsági szervezete feljelentést helyezett kilátásba ellene, és az Európa Tanács is felszólította Ausztriát, hogy vonja vissza a térképet.

Időközben a szélsőséges jobboldalinak nevezett osztrák identitárius mozgalom tagjai figyelmeztető táblákat helyeztek ki Bécs több mecseténél, mások mellett a radikális Tewhid mecsetnél is, ahol a későbbi négyszeres terrorista gyilkos, Kujtim Fejzulai is radikalizálódott.Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai tavaly november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték

Az identitárius mozgalom tábláin a "Vigyázat! Politikai iszlám a közeledben" felirat és az iszlám-térkép weboldalának elérhetősége, valamint egy fenyegető tekintetű imám karikatúrája látható. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Raab elítélte az akciót, és kijelentette: "Elfogadhatatlan, hogy szélsőséges csoportok visszaéljenek a politikai iszlám elleni legitim harccal. Feladatunk, hogy továbbra is következetesen fellépjünk mindenféle szélsőséges megnyilvánulás ellen, érkezzen az a szélső jobbról vagy a radikális iszlamizmus oldaláról."

Az iszlám-térkép tudományos vezetője, Edvin Aslan is elhatárolódott az akciótól, és hangsúlyozta, a térkép felfüggesztésének pusztán technikai okai vannak, és hamarosan újra elérhető lesz a világhálón. "Nem engedjük, hogy tudományos munkánkat jobboldali szélsőséges irányzatok képviselői vagy éppen iszlamista fenyegetések semmisítsék meg" - hangsúlyozta Aslan. "Amint megtörténtek az informatikai változtatások, a projekt újra online elérhető lesz" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!