Avramopulosz: Törökországot és Európát közös érdekek fűzik egymáshoz

Külföld, 2019.08.08

Törökországot és Európát elkerülhetetlen módon közös földrajzi, történelmi és kulturális érdekek fűzik egymáshoz - hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz európai migrációs biztos csütörtökön Ankarában a török nagykövetek éves találkozójának zárónapján.

Az Ihlas török hírügynökség beszámolója szerint Avramopulosz elismerését fejezte ki, amiért Törökország hárommilliónál is több menekültet "lát vendégül" a területén. Az uniós biztos kiemelte: a menekültek súlyos terhet jelentenek Ankarának, de az Európai Unió Törökország oldalán áll, továbbra is támogatja. Rámutatott egyúttal: tudatában van, hogy Törökországnak folyamatosan szembe kell néznie a migráció jelentette gondokkal, ezért a Brüsszel és Ankara közötti szoros együttműködésnek folytatódnia kell.

Hangsúlyozta ugyanakkor: szükségszerű, hogy Ankara "olyan úton maradjon, amely Európa felé tart". Megállás nélkül azért dolgoznak majd, hogy a kétoldalú kapcsolatokat előmozdítsák - fogalmazott.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Avramopulosz azt hangsúlyozta, hogy Törökország uniós tagjelöltként olyan partner, amelyről nem lehet lemondani, és amely az Európai Unió számára stratégiai szempontból mindig jelentős szomszéd lesz.

Nyomatékosította azonban: Törökországnak kulcsfontosságú regionális hatalomként az arcát Európa irányába kell fordítania.

Avramopulosz arról is beszélt, hogy mind a nemrégiben megválasztott görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz, mind Recep Tayyip Erdogan török elnök erős vezető. Az uniós biztos meggyőződését fejezte ki, hogy Micotákisz és Erdogan egy új baratság korszakába vezeti a két országot.

Az Európai Bizottság legutóbb kedden egy 127 millió eurós (mintegy 40,6 milliárd forintos) támogatást hagyott jóvá annak biztosítására, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az Európai Unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban.

Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!