Az 1989-es forradalomról emlékeztek meg és a kormány ellen tüntettek Romániában

Külföld, 2018.12.22

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989. decemberi forradalomról emlékeztek meg szombaton ellenzéki szervezetek felhívására több ezren Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban, kormányellenes, illetve a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni rigmusokat kiabálva.

Bukarestben a korrupcióellenes tüntetéseket szervező ellenzéki Facebook-csoportok felhívására néhány százan gyűltek össze a kormánypalota előtti téren, majd az 1989-es első bukaresti sortüzek helyszínére, az Egyetem térre vonultak. Mire a felvonulók az emlékhelyhez értek, számuk meghaladt az ezret.

"Le a kommunistákkal", "Temesvár!",, "Szabadság" - skandálták a felvonulók, felidézve az 1989-es tömegdemonstrációk jelszavait, de a tömeg a PSD-vel és a jelenlegi bukaresti vezetés közkegyelmi tervével szemben is kifejezte nemtetszését, "PSD a vörös pestis", "Románia nem akar amnesztiát" rigmusokat kiabálva.

A megemlékezés szervezői a közösségi oldalukon arra emlékeztettek, hogy az 1989-es decemberi népfelkelésben 1116 ember vesztette életét. "Ők nem azért haltak meg, hogy a bűnözők kegyelemben részesüljenek" - olvasható a felhívásban.

A demonstráció résztvevői mécsesekkel és az áldozatok neveinek felolvasásával tisztelegtek a 29 évvel ezelőtti forradalom hőseinek véráldozata előtt.

Nagyszebenben mintegy ezren, Kolozsváron több mint kétszázan vonultak utcára PSD-ellenes jelszavakkal Nicolae Ceausecu egykori kommunista diktátor elűzésének évfordulóján.

A volt kommunista államok közül Romániában követelte a legtöbb áldozatot a rendszerváltás: a Temesváron kezdődő, majd az ország más nagyvárosaira is kiterjedő népfelkelés idején több mint 250-en haltak meg a diktátor 1989. december 22-én bekövetkezett menekülési kísérlete előtt. Több mint 850-en pedig az utána következő harcokban, amelyeket - a katonai ügyészség szerint - a hatalmat magához ragadó Ion Iliescu későbbi államfő, a PSD mostani tiszteletbeli elnöke által vezetett csoportosulás provokált ki, hogy hatalmát legitimálja.

A katonai ügyészség a bukaresti népfelkelés kitörésének 29. évfordulóján, pénteken jelentette be, hogy emberiesség elleni bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást indít Iliescu ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!