Az államháztartási hiány növelésével irányozza elő a román parlament a megnövelt családi pótlék fedezetét

Külföld, 2019.02.14

Az eredetileg tervezett 2,55 százalék helyett 2,76 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadja el a román parlament az idei állami költségvetés tervezetét, így teremtve fedezetet a családi pótlék jelentős növelésére - jelentette be Liviu Dragnea házelnök, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön.

A késő estig elhúzódó költségvetési vita során több órás fennakadást okozott az a váratlanul elfogadott ellenzéki módosító javaslat, hogy a gyermekenkénti családi pótlék havi összegét márciustól emeljék a jelenlegi 84-ről 150 lejre (mintegy 10 ezer forintra) a két év feletti, illetve 200-ról 300-ra a két év alatti kiskorúak esetében. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezését a kormánypártok néhány törvényhozója és az - egyébként a kormánykoalíciót támogató - RMDSZ-frakció is megszavazta.

A Romániában "gyermekpénzként" emlegetett családi pótlék növelését eredetileg a kormánykoalíció forráshiányra és más családtámogatási intézkedésekre hivatkozva ellenezte, miután azonban a parlament megszavazta a költségvetés-módosítási javaslatot, a PSD frakciója - több órás válságtanácskozás után - úgy döntött, hogy nem hadakozik a Dragnea által "demagógnak" minősített javaslattal, hanem megoldást keres a támogatás megnövelésére.

A PNL eredetileg azt javasolta, hogy az idei év fennmaradó 10 hónapjára szükséges 2,13 milliárd lejnyi többletkiadást abból a többletbevételből fedezzék, amely az állami nyugdíjpénztárnál keletkezett, amikor 2018-tól kezdődően Romániában a tb-járulékok befizetési kötelezettségét a munkáltatókról átruházták az alkalmazottakra. Liviu Dragnea magyarázata szerint azonban törvénytelen lenne a nyugdíjalapból költségvetési kiadásokat fedezni, így az ellenzék "alkalmazhatatlan" indítványára csak a deficit növelésével lehet forrást biztosítani.

A PSD elnöke szerint amint kihirdetik a költségvetési törvényt, a kormány sürgősségi rendelettel fog dönteni a családi pótlék növeléséről.

A román parlament két háza várhatóan pénteken fogja megszavazni az idei állami költségvetésről szóló törvényt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!