Az amerikai belbiztonsági miniszter lemondását követeli Arizona kormányzója

Külföld, 2021.08.14

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter lemondását követelte helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében Doug Ducey, Arizona állam republikánus párti kormányzója, miután sajtóértesülések szerint a miniszter nem nyilvánosan arról beszélt, hogy a határon a migrációs helyzet fenntarthatatlan, és az ország vesztésre áll.

Ducey szerint a demokrata párti Joe Biden elnök kormánya elveszítette az ellenőrzést a határok fölött, Mayorkas pedig a megjegyzéseivel beismerte, hogy a kormány tisztában van a határon kialakult "katasztrófával", de nincs meg benne a képesség, a hozzáértés vagy az akarat a probléma megfelelő kezelésére.

A hatóságok előző nap közölték, hogy eddig augusztus hónapban minden korábbinál több, 117 ezer illegális bevándorló érkezett az országba.

"Joe Biden alnök és Kamala Harris alelnök szavaikkal és tetteikkel azt üzenték a világnak, hogy az Egyesült Államok dél határa tárva nyitva áll és védtelen" - írta közleményében a republikánus párti kormányzó.

Ducey úgy véli, hogy valakinek muszáj vállalnia a felelősséget, Mayorkas helyett pedig olyan emberre van szükség a belbiztonsági tárca élén, aki nyilvánosan ki meri mondani az igazat, szembeszáll a Biden-Harris-kormány "radikális aktivistáival", és egyszer s mindenkorra véget vet a válságnak a déli határnál.

A Fox News konzervatív hírportál csütörtökön írta meg, hogy birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen Mayorkas arról beszél, hogy járt a déli határnál, és ha "a határ a védelmünk első vonala, akkor vesztésre állunk, és ez fenntarthatatlan". "Ez így nem mehet tovább, az embereink a terepen már nem bírják, és az egész rendszer nem erre lett kitalálva" - mondja a miniszter a kiszivárgott felvételen. Mayorkas arról is beszél: tisztában van azzal, hogy a rendszer a közelmúltban az összeomlás szélére került.

"A mi dolgunk garantálni, hogy ez ne történhessen meg újra" - így Mayorkas.

Júliusban 212 ezren lépték át a határt, ám a koronavírus-járvány miatt továbbra is érvényben van a Trump-kormány által bevezetett korlátozás, melynek értelmében sok családot és az egyedül érkező felnőtteket azonnal visszaszállítják Mexikóba. Több mint 95 ezer embert küldtek vissza így.

A CBS hírcsatorna csütörtöki jelentése szerint 83 ezren - szülők és gyerekek - adhattak be menedékkérelmet. A kitoloncoltak 27 százaléka nem először próbálkozott bejutni az országba az elmúlt 12 hónapban.

Közben az El Paso Times című texasi lap arról ír, hogy a határ mellett fekvő Laredo városa egyszerűen Houstonba, Dallasba és Austinba buszoztatja a migránsokat, anélkül, hogy koronavírus-tesztelésen esnének át. Noraida Negron, a város szóvivője arra hivatkozott: a városnak nincs kapacitása arra, hogy gondoskodjon róluk, ha kiderül, hogy fertőzöttek. Az érkezők tesztelését végző egyik segélyszervezet, a Catholic Charities felelőtlenségnek és erkölcsileg helytelennek nevezte a város eljárását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!