Az amerikai és az ukrán külügyminiszter az orosz csapaterősítésekről egyeztetett

Külföld, 2022.01.07

Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken ismét  megbeszélést folytatott telefonon, amelynek során megvitatta az Ukrajna határainál megfigyelt orosz csapaterősítésekre adandó lehetséges válaszlépéseket - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint Blinken ismételten megerősítette, hogy az Egyesült Államok szilárdan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását a "folyamatos orosz agresszióval szemben". Megvitatta ukrán hivatali partnerével az Egyesült Államok és szövetségeseinek lehetséges válaszlépését az orosz csapatösszevonásokra Ukrajna határai mentén, valamint a jövőbeli diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

Blinken kizárta, hogy Kijev bevonása nélkül tárgyaljanak Ukrajnáról. Mint mondta: Ukrajnáról nem döntenek Ukrajna nélkül.

Kuleba Twitter-üzenetében annak fontosságét emelte ki, hogy Blinken közvetlenül a NATO pénteki külügyminiszteri szintű tanácskozása után beszélt vele telefonon. "Részletesen egyeztettük Ukrajna és az Egyesült Államok álláspontját az Oroszországgal tervezett tárgyalások előtt" - írta Kuleba, hozzátéve, hogy a kétoldalú kapcsolattartás napirendjét is áttekintették.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy pénteken az észak-atlanti szövetség külügyminiszterei a videokapcsolaton keresztül tartott tanácskozásukon megállapodtak abban, hogy a szövetség változatlanul "kemény álláspontot" képvisel a NATO-bővítés kérdésében. A katonai szövetség a hivatalos Twitter-felületén pénteken közzétett üzenetében megerősítette: minden országnak joga van eldöntenie, hogy csatlakozik-e valamely szerződéshez, vagy szövetséghez.

Január 10-én Brüsszelben összeül a NATO-Ukrajna Bizottság, közvetlenül azelőtt, hogy az észak-atlanti szövetség tárgyal Oroszországgal - emelte ki az ukrán hírportál.

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

A tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) pedig január 13-án folytat tárgyalásokat.

Joe Biden amerikai elnök múlt vasárnap éjjel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok "határozott választ ad", ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!