Az amerikai fél kiszámíthatatlan lépései miatt haladnak nehézkesen a tárgyalások Peking szerint

Külföld, 2019.07.31

Az Egyesült Államok viselkedik kiszámíthatatlanul a kereskedelmi egyeztetések során, miközben Kína konzisztens álláspontot képvisel - fogalmazott szerdán Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a kétoldali kereskedelmi tárgyalások legújabb találkozója kapcsán.

A szóvivő sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: csak abban az esetben várható előrelépés, ha az amerikai fél kellő őszinteséget és jó szándékot tanúsít. Hozzátette: észszerűtlennek tartja, hogy Washington maximális nyomásgyakorlást folytasson.

A kínai külügyminisztérium ezzel arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök Pekinget a tárgyalások elnyújtásával vádolta, mert - ahogy fogalmazott - a kínai fél a jövő évi választási vereségére számít.

Trump azzal egy időben közölte véleményét Washingtonban, hogy az amerikai tárgyalók a május óta elakadt kereskedelmi egyeztetések újabb körét kezdték meg Sanghajban.

A tárgyalások folytatásáról Hszi Csin-ping kínai elnök júniusban, a G20-as országcsoport oszakai csúcsának idején állapodott meg amerikai kollégájával.

Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter ezért kedden Sanghajba utazott, ahol szerdán ültek össze ismét személyesen Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettessel.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint az egyeztetésen, melyen kínai részről többek között Csung San kereskedelmi miniszter is részt vett, a felek őszinte, hatékony és építő jellegű megbeszélést folytattak kereskedelmi kérdésekről. Szó esett egyebek mellett arról, hogy Kínának növelnie szükséges az amerikai agrártermékek behozatalát a belső piaci kereslet miatt, a beszerzések elősegítésére pedig az amerikai fél kedvező feltételeket teremt majd.

Az amerikai mezőgazdasági termékek nagyobb mértékű beszerzésére vonatkozóan Hszi elnök Oszakában tett ígéretet Donald Trumpnak azért cserébe, hogy az amerikai elnök beleegyezett, hogy felfüggeszti a fennmaradó 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre tervezett pótvámok kivetését, továbbá kilátásba helyezte a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattal szembeni szankciók enyhítését.

A Hszinhua szerint a következő tárgyalást szeptemberben, az Egyesült Államokban tartják majd.

Megfigyelők azonban attól tartanak, hogy a rövid egyeztetés, valamint az, hogy az amerikai tárgyalók nem nyilatkoztak a sajtónak, mielőtt elhagyták volna Kínát, nem jelentenek jót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!