Az amerikai házelnök bírálja, hogy Trump kegyelemben részesítette egykori tanácsadóját

Külföld, 2020.07.12

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök vasárnap egy televíziós interjúban bírálta, hogy Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesítette egykori tanácsadóját, Roger Stone-t.

A demokrata párti politikus a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az elnöki kegyelem "megdöbbentő korrupció", és ez szerinte fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra nézve is.

Roger Stone-t, aki régebben Donald Trump tanácsadója volt, 40 hónapig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert az oroszoknak a 2016-os választásokba történt beavatkozását vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságnak és a kongresszusi meghallgatáson a törvényhozóknak is hamis nyilatkozatot tett, továbbá megpróbált befolyásolni tanúkat. Stone - aki a Nixon-adminisztráció óta aktív résztvevője az amerikai politikának - a jövő héten kezdte volna meg börtönbüntetése letöltését.

Donald Trump péntekről szombatra virradóra közölte, hogy elnöki kegyelemben részesíti. Döntését a Twitteren közzétett bejegyzésében azzal indokolta, hogy Stone "jogellenes boszorkányüldözés célpontja volt" a Mueller-vizsgálat során. Trump hozzátette, hogy ennek a vizsgálatnak "soha nem lett volna szabad megtörténnie".

Az elnöki döntést demokrata párti és republikánus politikusok is bírálták. Nancy Pelosi a vasárnapi televíziós nyilatkozatában visszatért a Mueller-vizsgálatra és az annak nyomán a demokraták által indított, az elnök felmentését célzó impeachment-eljárásra is. Azt állította, hogy az egész impeachment-eljárás a nemzet biztonságáról szólt.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az elnöki kegyelem bevett gyakorlat az Egyesült Államokban. 2001-ben például Bill Clinton akkori amerikai elnök kegyelemben részesítette Marc Rich üzletembert, a Demokrata Párt egyik nagy pénzügyi támogatóját, akit többszörös adócsalásért és Iránnal való olajkereskedelemért ítéltek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!