Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményben cáfolja a Barr lemondásáról szóló sajtóhíreket

Külföld, 2020.02.19

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán közleményben cáfolta a William Barr miniszter esetleges lemondásáról szóló sajtóhíreket.

A tárca közleményét követően Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője is cáfolta, hogy William Barr fontolgatta volna a lemondását.

Kedden éjjel a The Washington Post című lap internetes oldalán jelentek meg az első sajtóértesülések arról, hogy a miniszter állítólag a lemondásáról beszélt Donald Trump elnök néhány munkatársának. A lapok meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölték az erre vonatkozó információikat. Felelevenítették egyúttal azt is, hogy Barr a múlt héten az ABC televíziónak adott interjújában - miközben megerősítette, hogy Donald Trump soha, semmilyen körülmények között nem avatkozott be a tárca munkájába - azt javasolta az elnöknek, hogy hagyjon fel az állandó Twitter-bejegyzésekkel, mert ezzel "megnehezíti" a tárca munkáját is.

A sajtó feltételezése szerint az elnök és a miniszter közötti állítólagos feszültség növekedhetett kedden is, amikor Trump egy sor Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy pert indíthat a 2016-os elnökválasztási kampánya elleni megfigyelések ügyében, valamint hogy egykori tanácsadója, Robert Stone "megérdemli" ügyében a perújrafelvételt. Az elnök védelmébe vette egyik korábbi nemzetbiztonsági tanácsadóját, Michael Flynnt, aki ellen szintén per folyik, majd később "az ország legfőbb bűnüldözőjének" mondta magát.

Az elnök újságíróknak azt mondta: nem avatkozik be sem Stone, sem Flynn büntetőperébe, bár lenne hozzá hatalma, ha akarná. Megerősítette, hogy a továbbiakban is szót emel az érdekükben. "Nézzék csak meg, mi történik ezekkel az emberekkel, valakinek ki kell állnia mellettük!".

Trump azonban, miközben feddhetetlennek nevezte és dicsérte William Barrt, valamint biztosította őt a teljes bizalmáról is, közölte, hogy nem mond le a közösségi média intenzív használatáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!