Az amerikai igazságügyi tárca 1100 egykori munkatársa nyílt levélben szorgalmazta Barr lemondását

Külföld, 2020.02.17

Az amerikai igazságügyi tárca több mint 1100 egykori munkatársa szorgalmazta William Barr miniszter lemondását.

A volt szövetségi ügyészek és minisztériumi tisztségviselők nyílt levelükben azért bírálták William Barr minisztert, mert a múlt héten közbeavatkozott annak érdekében, hogy csökkentsék Rogert Stone tanácsadó büntetőperében az ügyészek által javasolt büntetés mértékét.

Roger Stone Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója, akire a szövetségi ügyészek a múlt hét elején 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek A 67 éves Stone-t tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hét rendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. Valamennyi vádpont a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során fogalmazódott meg.

Az amerikai elnök még aznap a Twitteren "szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek" és "az igazságszolgáltatás tévedésének" minősítette az ügyészi kérést, bár a következő napon közölte, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába. Barr egy csütörtöki televíziós interjújában megerősítette, hogy az elnök nem próbálta meg befolyásolni a minisztériumot sem az ügyészek által a perben javasolt büntetés enyhítésében, sem más büntetőperben. A tárca ugyanakkor "szélsőségesnek, túlzónak és aránytalannak" tartotta a javasolt büntetést, William Barr pedig elrendelte az ügy felülvizsgálatát, egy "külső", azaz nem a minisztérium munkatársaként dolgozó ügyészre bízva a feladatot.

A minisztérium volt munkatársai, akik republikánus és demokrata párti elnökök idején dolgoztak a tárcánál, nyílt levelükben hangsúlyozták: "mindegyikünk erőteljesen elítéli Trump elnök és Barr miniszter beavatkozását a tisztességes igazságszolgáltatásba". Úgy vélték, hogy ennek Barr lemondását kell maga után vonnia.

A volt tisztviselők egyben sürgették a jelenlegi kormányzati alkalmazottakat, hogy a minisztériumban tapasztalható minden etikátlan viselkedésről tegyenek jelentést a tárca főigazgatójának és a kongresszusnak.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált a nyílt levélre, nem kommentálta a Stone-ügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!