Az amerikai igazságügyminiszter-jelölt ígéretet tett, hogy a Mueller-bizottság befejezheti vizsgálódásait

Külföld, 2019.01.14

Ígéretet tett a Mueller-bizottság munkájának zavartalan folytatására és lezárására William Barr, Donald Trump amerikai elnök igazságügyminiszter-jelöltje.

A miniszterjelölt kongresszusi meghallgatásra előkészített írásos nyilatkozatának részletei hétfőn kerültek nyilvánosságra.

A dokumentum szerint Barr a szenátus jogi bizottsága előtt "életbevágó fontosságúnak" tekinti majd a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálataink befejezését és azt, hogy munkájának eredményeiről a közvéleményt is tájékoztassa.

"Nem fogom megengedni, hogy pártpolitika, személyes érdekek, vagy bármilyen más, helytelen megfontolások beavatkozzanak ebbe, vagy bármilyen más vizsgálatba" - hangsúlyozza majd William Barr a szenátus jogi bizottsága előtt.

A Mueller-bizottság munkájára vonatkozóan Barr leszögezi: "célom az, hogy a tőlem telhető legnagyobb és a törvénynek megfelelő átláthatóságot biztosítsam".

A 68 éves William Barr 1991 és 1993 között a néhai George H. Bush elnök kormányának igazságügyi minisztere volt, azóta vállalatvezetőként dolgozott. Donald Trump december elején jelentette be, hogy őt jelöli tárcavezetőnek.

A meghallgatás kezdetén elhangzó nyilatkozatban Barr kifejti, hogy "vonakodott" elfogadni a felkérést, de végül egyetértett az elnökkel, mert - mint fogalmazott - "erősen hiszek a közszolgálatban".

"Trump elnök nem kért tőlem biztosítékokat, ígéreteket, vagy elkötelezettséget semmilyen tekintetben, sem kimondva, sem kimondatlanul, és én sem ígértem mást, mint hogy szakmaisággal és feddhetetlenül irányítom majd a tárcát" - olvasható a miniszterjelölt expozéjában.

A meghallgatáson William Barr kitér majd arra a 2018 júniusában írt feljegyzésére, amelyben bírálta, hogy Donald Trump ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítsanak vizsgálatot, mert menesztette James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI igazgatóját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!