Az amerikai képviselőház elnöke az évértékelő beszéd elhalasztására kéri Donald Trumpot

Külföld, 2019.01.16

Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti elnöke az Unió állapotáról szóló évértékelő beszéd elhalasztására kéri Donald Trumpot abban a levélben, amelyet az elnöknek írt hétfőn.

A január 29-én esedékes beszéd elhalasztását Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozva kérte. "Hacsak a teljes kormányzati munka nem indul újra még a héten, azt javaslom, hogy közösen határozzunk meg egy következő, megfelelő dátumot, amikor majd a teljes kormányzat dolgozik már" - fogalmazott a házelnök. Megjegyezte még, hogy mivel a titkosszolgálat és a belbiztonsági minisztérium munkatársai - akiknek feladata a fontos országos események biztonságának garantálása - nem kaptak fizetést a 26. napja tartó részleges kormányzati leállás miatt, ezért a beszéd kongresszusi megtartása "biztonsági aggodalmakat" vet fel. Donald Trump valószínűleg nemleges választ ad a felvetésre, szerdán reggel ugyanis egyik Twitter-bejegyzésében arról írt: "egyre nyilvánvalóbb, hogy a radikális Demokrata Párt a nyitott határok és a bűnözés" híve. Hozzátette még, hogy szerinte a demokraták semmit nem akarnak tenni a déli határokon kialakult nagy humanitárius válság megoldásáért. "2020" - írta a bejegyzés végén, utalva arra, hogy a kérdést a 2020-as elnökválasztási kampány részévé teheti. Egy másik mikroblog-bejegyzésben megjegyezte: a világban jelenleg 77 "nagyobb, vagy jelentősnek számító fal létezik, és 45 ország van, ahol terveznek, vagy már építenek is falakat". Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője a CNN hírtelevíziónak adott interjújában később azt hangoztatta, hogy "nem lesz évértékelő" mindaddig, amíg tart a részleges kormányzati leállás. A marylandi politikus emlékeztetett rá: "a házelnök hívja meg az elnököt a kongresszus két háza előtt elmondandó beszéd megtartására, és ő (Pelosi házelnök) leszögezte, hogy míg folytatódik a kormányzat részleges leállása, mi nem fogunk úgy dolgozni, mintha minden rendben lenne". Az Unió állapotáról szóló évértékelő beszéd elmondásának előfeltétele, hogy a házelnök meghívja rá az elnököt, és ha Nancy Pelosi úgy dönt, hogy ezt a meghívót nem küldi el Donald Trumpnak, akkor az elnöknek nem lesz módja évértékelőt tartani a kongresszusban. Erre az elmúlt évtizedek amerikai történelmében még nem volt példa.

A beszéd elmondásához zöld jelzést kell adnia a kongresszusnak is: a törvényhozás mindkét házának határozatot kell elfogadnia erről. Sajtóinformációk szerint a határozatok előkészítése még nem kezdődött meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!