Az amerikai képviselőház május 15-én meghallgatná Robert Muellert, Trump ellenzi ezt

Külföld, 2019.05.05

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága május 15-én tervezi meghallgatni Robert Mueller különleges ügyészt, aki azt vizsgálta, hogy Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata összejátszott-e Oroszországgal, illetve az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Donald Trump elnök vasárnap közölte, hogy ellenzi a meghallgatást.

Az elnök Twitter-bejegyzésben reagált a várható meghallgatásra. Azt írta: "miután két év alatt elköltöttek több mint 35 millió dollárt, kifaggattak 500 embert és igénybe vettek 18, Trump-gyűlölő, dühös demokratát és 49 FBI-ügynököt - és mindez egy több mint 400 oldalas jelentésben azt összegezte, hogy nem volt összejátszás - miért is akarják most a demokraták a kongresszusban, hogy Mueller tanúskodjék? Vajon újracsinálnák az egészet, mert utálták látni az erőteljes következtetést arról, hogy nincs összejátszás?".

Az elnök ezek után még hozzátette: Muellernek nem szabad tanúskodnia, mert "nem történt bűncselekmény, kivéve a másik oldalt (amelyet hihetetlen módon a jelentés nem említett), és nem akadályozták az igazságszolgáltatást sem".

A Twitter-bejegyzés előtt David Cicilline, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti tagja azt nyilatkozta a Fox televíziónak, hogy a bizottság május 15-én meghallgatná Robert Muellert. "Reméljük, hogy eljön" - fogalmazott a képviselő. Majd az interjú után még egy Twitter-bejegyzésben megerősítette: az időpontot a képviselőházi bizottság javasolta, és remélik, hogy Robert Mueller megjelenik. Pénteken Donald Trump még azt írta Twitteren, hogy nem kíván véleményt formálni Mueller esetleges képviselőházi meghallgatásáról, ezt a Mueller-bizottság munkáját felügyelő William Barr igazságügyi miniszterre bízza. Barr a napokban tartott szenátusi meghallgatáson kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem ellenzi Mueller meghallgatását.

A Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság részben azt vizsgálta, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás idején Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal, részben pedig azt, hogy ezt követően Donald Trump - már elnökként - akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Az összejátszást illetően a Mueller-bizottság válasza egyértelműen nemleges volt, míg az igazságszolgáltatás akadályozására vonatkozó ügyben nem talált erre elégséges bizonyítékot, és a következtetés levonását az igazságügyi miniszterre bízta. William Barr ezt követően kijelentette: nincs elég bizonyíték, amely azt támasztaná alá, hogy Donald Trump akadályozta volna az amerikai igazságszolgáltatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!