Az amerikai képviselőházi meghallgatáson Kurt Volker módosított korábbi tanúvallomásán

Külföld, 2019.11.20

Az amerikai képviselőházi meghallgatás kedd éjszakába nyúló délutáni fordulóján Kurt Volker, volt ukrajnai különmegbízott módosított korábbi, zárt ajtók mögött tett tanúvallomásán.

Volker kifejtette, hogy soha nem volt részletes tudomása azokról az erőfeszítésekről, amelyek Joe Biden és fia ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását szorgalmazták Ukrajnában.

A korábbi különmegbízott közölte: nem volt jelen a Fehér Házban Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vitatott, júliusi telefonbeszélgetésekor, és a beszélgetés tartalma mindaddig nem is volt ismeretes előtte, amíg a leiratát nem hozták nyilvánosságra szeptemberben. Hangsúlyozta, hogy meglátása szerint májustól muszáj volt erősíteni az új ukrán elnöknek nyújtott amerikai támogatást a korrupció elleni harcban és a szükséges reformok megvalósításában. Ebben a feladatban szerinte részt vállalt Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje is.

"Annak ellenére, hogy a Zelenszkij elnök beiktatásán részt vett amerikai küldöttség egyhangúlag pozitívan értékelte a helyzetet (Ukrajnában), Trump elnököt ennek ellentmondó szellemben tájékoztatták mind Ukrajnáról, mind Zelenszkij elnökről" - fogalmazott Volker, és hozzáfűzte: a negatív információk és sugalmazások forrása az akkori ukrán államügyész volt, akinek álláspontját Giuliani tolmácsolta Trumpnak.

A diplomata azt mondta: ő és más tisztségviselők is sürgették Donald Trumpot, hogy fogadja Zelenszkijt a Fehér Házban, mert - mint fogalmazott - "neki van a legjobb esélye arra, hogy kihozza Ukrajnát a korrupció hálójából". De "az elnök nagyon szkeptikus volt" - emelte ki Volker, és leszögezte, hogy ez érthető is volt Ukrajna korrupcióval terhelt történelme miatt.

Volker egyértelműen Giulianit okolta azért, hogy az amerikai elnök nem változtatott az Ukrajnáról kialakított rossz véleményén. Elmondta azt is, hogy Giuliani beszélt neki nyomatékkal a Bidenék ellen indítandó vizsgálat fontosságáról. Leszögezte: közölte Giulianival, "nem tűnik hihetőnek", hogy Joe Bident alelnökként személyes okok és érdekek is befolyásolták a munkájában.

"Joe Biden tiszteletre méltó ember" - állította Kurt Volker. Sőt, leszögezte azt is: visszatekintve úgy látja, "másként" kellett volna értékelnie Bidenék kapcsolatait a Burisma ukrán gázcéggel, és fel kellett volna emelnie a szavát az ez ügyben javasolt vizsgálat ellen. A Burisma gázcégnél kapott igazgatótanácsi állást Joe Biden fia, Hunter Biden akkor, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

Kurt Volker előtt kedden délután Tim Morrison, a Nemzetbiztonsági Tanács néhány hete lemondott, Oroszország és Ukrajna ügyeiért felelős igazgatója - a délelőtti meghallgatáson megjelent Alexander Vindman korábbi felettese - tett tanúvallomást.

Morrison jelen volt Trump és Zelenszkij telefonbeszélgetésekor a Fehér Házban. Leszögezte: tiszteletben tartja a mások által elmondottakat, jóllehet, ő bizonyos dolgokra másként emlékezik. Hangsúlyozta továbbá, hogy neki és a Fehér Ház más tisztségviselőinek is komoly fenntartásai vannak Alexander Vindman vallomásának hitelességét illetően. Részletekbe nem kívánt bocsátkozni, kimondta viszont, hogy szívesebben látta volna, ha Alexander Vindman nem mást keres meg a két elnök telefonbeszélgetése miatti aggodalmaival, hanem közvetlenül őt.

Kérdésekre válaszolva Morrison hangsúlyozta: nem tartja Trump és Zelenszkij telefonbeszélgetését sem törvényellenesnek, sem helytelennek. Bár hozzátette, hogy Bidenék ukrajnai ügyei kivizsgálásának felvetését "nem tanácsoltuk az elnöknek".

Szerdán folytatódnak a nyilvános meghallgatások. Reggel Gordon Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz delegált nagykövete jelenik meg a törvényhozók előtt, délután pedig Laura Cooper, az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese és David Hale, a külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!