Az amerikai kormány jóváhagyta a Javelin páncéltörő rakéták eladását Lengyelországnak

Külföld, 2020.03.04

Az amerikai kormány szerdán jóváhagyta a Javelin típusú páncéltörő rakéták eladását Lengyelországnak - jelentette be közleményben a védelmi minisztérium.

Ezek a páncéltörő rakéták hordozható, infravörös önirányítású, "tüzelj és felejtsd el" rendszerű páncéltörők. Az amerikai Raytheon és a Lockheed Martin gyártja. Páncélozott földi célok, megerősített fedezékek és alacsonyan repülő légi célok megsemmisítésére alkalmas.

A Pentagon közleménye szerint az amerikai külügyminisztérium 79 darab Javelin rakétavető és 100 rakéta eladását hagyta jóvá, mintegy 100 millió dollár értékben.

A vásárlási igénnyel Varsó jelentkezett Washingtonnál, tavaly szeptemberben. Elemzők emlékeztettek rá, hogy a lengyel konzervatív kormány az egyik legszorosabb európai szövetségese a Trump-kormányzatnak, és többször is szorgalmazta az amerikai katonai jelenlét erősítését lengyel földön. Andrzej Duda lengyel elnök szeptemberben kétoldalú katonai együttműködési megállapodásról szóló nyilatkozatot írt alá Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban. A megállapodás tartalmát ugyan részletesen nem ismertették, de a Fehér Ház akkori közleményéből kiderült, hogy az Egyesült Államok MQ-9 felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepít Lengyelországba.

Akkori lengyel közlés szerint mennyiségében és minőségében is bővül az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!